image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Blog

mituri despre lipoaspiratie

Mituri despre lipoaspiratie

Lipoaspiratia este cea de-a doua interventie de chirurgie estetica practicata la nivel mondial dupa operatia de marire a sanilor. Data fiind popularitatea acesteia probabil ca ati auzit sau ati citit diverse lucruri despre lipoaspiratie, ba, poate si cunoasteti persoane care au facut aceasta operatie estetica. Totusi, cat de multe informatii corecte aveti despre lipoaspiratie? Miturile abunda in presa, pe internet, in discutiile neavizate deci ar fi timpul sa cunoasteti adevaratele fapte.

Lipoaspiratia este o operatie estetica facuta pentru conturarea corpului eliminand depozitele de grasime rezistente la dieta si exercitiu fizic. Talia, soldurile, fesele, spatele, bratele, coapsele, regiunea submandibulara sunt regiuni care pot fi remodelate prin lipoaspiratie.

Lipoaspiratia poate oferi rezultate minunate cand se aplica persoanei potrivite. Ca si in cazul oricarei alte interventii chirurgicale, pe langa beneficii exista si riscuri implicate si decizia de a efectua aceasta operatie estetica trebuie luata tinand cont de raportul risc/beneficiu. Riscurile depind de o varietate de factori care include tehnica folosita (lipoaspiratie clasica sau alte metode- vibrolipoaspiratia, tehnica cu apa, cea cu ultrasunete sau laser, etc), tipul de anestezie necesar, suprafata corporala de tratat si cantitatea de grasime de extras, starea de sanatate generala a pacientului si de ce nu, chirurgul ales. In aceste conditii este important sa fiti cat mai informat(a) si sa aveti asteptari realiste.

Iata unele dintre cele mai frecvente afirmatii despre lipoaspiratie:

  1. Lipoaspiratia poate fi folosita in locul dietei si a exercitiului fizic.

    Adevarul: Daca doriti sa slabiti si sa fiti mai sanatos (sanatoasa) nu exista nimic mai bun decat sportul si dieta. Lipoaspiratia nu este o procedura pentru slabit (in orice caz, nu pentru slabit un numar mare de kilograme) ci o operatie care va va face sa aratati mai bine, eliminand grasimea localizata in zone in care deranjeaza estetic. Veti pierde cu siguranta un numar de kilograme dar in niciun caz un obez nu va ajunge normoponderal prin lipoaspiratie. Lipoaspiratia este o procedura de sculptare a corpului care elimina problemele zonelor in care grasimea se depune indiferent cat de tare va straduiti sa scapati de ea la sala de sport. O dieta echilibrata si un nivel de activitate fizica rezonabila vor ajuta sa va stabilizati greutatea inainte de liposuctie si de asemenea, vor contribui la mentinerea rezultatelor obtinute.

  2. Depozitele de grasime se refac dupa lipoaspiratie

    Adevarul: Chiar daca lipoaspiratia indeparteaza celulele care stocheaza grasimea, nu trebuie considerata o metoda permanenta de slabire. Indiferent cat de bine este efectuata operatia estetica, nu pot fi indepartate toate celulele in care se acumuleaza grasime. Daca veti avea o alimentatie cu un numar mai mare de calorii decat consumati prin activitatea fizica de zi cu zi veti depune din nou grasime: nu veti mai depune exact in zonele unde s-a facut lipoaspiratia sau nu veti stoca preponderent acolo ci va veti ingrasa mai uniform decat ati fi facut-o inainte de operatie (veti avea un corp mai proportionat). Avantajul este ca veti scapa de tendinta de ingrasare numai pe anumite zone pe care o aveati daca nu faceati lipoaspiratia.

  3. Lipoaspiratia poate fi o solutie rapida pentru tratamentul obezitatii.

    Adevarul: Indepartarea unor cantitati mari de grasime cu anumite metode de lipoaspiratie (vibrolipoaspiratia) poate fi facuta cu riscuri mult mai mici decat la lipoaspiratia clasica. Totusi, aceste cantitati nu sunt suficiente in cazul pacientilor obezi care au ca scop ajungerea la o greutate normala. In plus, nerespectarea unui regim de viata sanatos va face ca rezultatele lipoaspiratiei sa fie minore sau chiar sa dispara. Pacientii supraponderali si cei cu grad 1-2 de obezitate sunt insa perfect tratabili prin vibrolipoaspiratie daca urmaresc imbunatatirea aspectului unor anumite parti ale corpului (abdomen, talie, spate, coapse).

  4. Lipoaspiratia poate trata celulita.

    Adevarul: Aspectul de coaja de portocala (celulita) poate fi imbunatatit daca lipoaspiratia se efectueaza foarte superficial (imediat sub piele) dar aceasta este o tehnica avansata de liposculptura pe care nu toti chirurgii plasticieni o stapanesc si nu poate fi realizata prin orice metoda de lipoaspiratie deoarece risca sa lase depresiuni si urme ale trecerii canulei sub piele. De multe ori riscurile de a obtine depresiuni sunt mai mari decat ameliorarea celulitei asa ca doar chirurgii experimentati incearca metoda.

  5. Lipoaspiratia este o operatie estetica doar pentru femei.

    Adevarul: Si barbatii pot beneficia de pe urma unei lipoaspiratii desi inca numarul femeilor care aleg sa se opereze este mult mai mare decat cel al barbatilor. In cazul barbatilor, particularitatile de depunere a grasimii fac sa fie frecvente lipoaspiratiile abdominale sau pe talie si nu in ultimul rand cele pentru ginecomastie (sani cu aspect feminin). Grasimea la barbati are o consistenta mult mai densa, fibroasa aproape si din aceata cauza lipoaspiratia clasica nu reuseste sa furnizeze pacientilor rezultatele dorite. Vibrolipoaspiratia permite tratarea acestor zone cu probleme (spatele, regiunea pectorala) si in plus, produce o retractie mult mai buna a pielii facand de multe ori inutile procedeele chirurgicale de eliminare a pielii in exces la nivelul sanilor la pacientii cu ginecomastie.

2 Comments

  • Tanasoiu Greti

    BUnA ziua!
    Dvs. Puteti trata celulita prin vibrolipoaspiratie?
    Si daca da, se percepe acelasi tarif sau exista o suprataxa?
    Multumesc!

    februarie 3, 2019 at 7:29 am
    • Dr. Angela Petre

      Buna ziua,
      Celulita nu se trateaza prin vibrolipoaspiratie si de altfel, prin nicio metoda de lipoaspiratie. Vibrolipoaspiratia este o operatie care se efectueaza pentru indepartarea depozitelor localizate de grasime. Prin indepartarea acestor depozite si prin faptul ca vibrolipoaspiratia permite (atentie: in mainile antrenate!!) lucrul foarte superficial sub piele, celulita se amelioreaza dar nu va disparea cu totul. Ameliorarea celulitei nu este scopul vibrolipoaspiratiei, este doar un efect colateral.
      Tarifele depind de zonele pe care se lucreaza, de cantitatea de grasime de extras, daca a mai fost facuta o lipoaspiratie pe aceleasi zone in antecedente, etc. Pentru o evaluare corecta a cazului este necesara o consultatie.

      Cu stima,
      dr. A. Petre

      februarie 5, 2019 at 10:32 am

Leave a Reply