image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Blog

anestezia

Anestezia in chirurgia cosmetica

M-am hotarat sa scriu despre acest subiect deoarece am primit intrebari despre modul de anestezie pe care il folosesc iar pacientii nu pareau sa fi auzit de posibilitatea de a face o interventie de chirurgie estetica altfel decat cu anestezie generala.

In mare, tipurile de anestezie care se pot utiliza sunt

  • anestezia locala– in care anestezicul se injecteaza in regiunea pe care se va lucra. Substantele utilizate pentru anestezie variaza, se pot asocia doua sau mai multe, se poate folosi adrenalina pentru efectul ei de reducere a sangerarii intraoperatorii.Datorita faptului ca efectul este de scurta durata iar pacientul este perfect treaz, se foloseste la interventii usoare, scurte, la pacienti echilibrati, care nu se tem de ace, intepaturi, mediu de spital, care pot coopera cu medicul in timpul interventiei chirurgicale. Daca nu este cazul dumneavoastra, putem trece la urmatorul nivel, completarea anesteziei locale cu sedarea, prin administrarea unor medicamente (oral sau intravenos) care produc relaxare, scad anxietatea, determina somn.
  • anestezia generala– este tipul de anestezie cel mai cunoscut, in care pacientul doarme profund, nu simte nimic si nu stie ce se intampla in sala de operatii. Somnul indus este atat de profund incat se pierde capacitatea de a respira spontan iar aceasta functie este preluata si indeplinita de aparatele de anestezie pe toata durata operatiei.Ca si grad de confort in timpul interventiei, lucrurile sunt foarte bune- atat pentru pacient cat si pentru chirurg. Neplacerile apar in perioada postoperatorie cand datorita sondei de intubatie traheala din timpul interventiei gatul poate fi iritat si dureros, apar greturi si varsaturi, pacientul este foarte somnolent si prezinta o stare de oboseala extrema, tranzitul intestinal este incetinit, etc. Toate aceste fenomene sunt normale dupa anestezia generala si sunt efectul medicatiei folosite intraoperator.In general, pacientii raman internati 24 h pentru a fi supravegheati, datorita recuperarii mai lente, cu somnolenta si astenie marcata care nu permit externarea si nu datorita interventiei chirurgicale propriu-zise.
  • sedarea intravenoasa este un tip de anestezie a carei profunzime poate fi adaptata necesitatilor intraoperatorii. Se poate asocia cu anestezia locala pentru a asigura pacientului un grad de confort crescut si in momentul in care acesta se trezeste (substantele injectate local continua sa actioneze cateva ore dupa terminarea operatiei).In cazul interventiilor scurte si usoare, pacientul doarme dar la senzatia de durere poate vorbi, se misca, aude cand i se vorbeste. In acest caz, se suplimenteaza anestezia si disconfortul dispare. Pentru interventiile mai lungi, in care se anticipeaza o durere mai mare, sedarea este mult mai profunda. In acest caz pacientul nu simte nimic, nu vorbeste si nu se misca iar la sfarsitul interventiei de multe ori nici nu stie ca a fost operat.In ambele cazuri respiratia se realizeaza spontan, fara intubatie, administrandu-se doar oxigen pe masca, la nevoie.Dupa acest tip de anestezie recuperarea este foarte rapida- nu exista greata si varsaturi si se pot bea lichide la o ora postoperator, va veti da jos din pat si veti merge singur(a)  la baie in 1-2 ore, veti vorbi cu toata lumea si nu veti fi obosit(a). Faptul ca se reia mobilizarea la un interval atat de scurt dupa terminarea operatiei are un rol extrem de important in prevenirea trombozelor postoperatorii (mare factor de risc in multe interventii chirurgicale, dar cu mult mai mare in cazul celor efectuate cu anestezie generala).Din momentul in care pacientul merge singur la baie si se plimba prin salon, este apt pentru externare (in general la 2-3 ore de la terminarea operatiei).

Leave a Reply