image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Blog

Abdominoplastia- un abdomen plat cand dieta nu functioneaza

Abdominoplastia este o operatie estetica efectuata cu scopul de a elimina excesul de piele si grasime de pe abdomen si de a intari musculatura abdominala pentru un aspect plat si tonifiat.

Daca va doriti o abdominoplastie acest articol va va ajuta sa intelegeti cum se face abdominoplastia.

Cei mai buni candidati pentru abdominoplastie sunt pacientii normoponderali sau usor supraponderali, deranjati de depozitele de grasime de pe abdomen si de pielea in exces care nu se strange indiferent de dieta sau exercitiile fizice efectuate. Operatia estetica este in principal utila femeilor care au avut mai multe sarcini in urma carora musculatura abdominala si pielea s-au intins atat de tare incat nu mai au nicio sansa sa revina la stadiul de dinainte de nasterile respective. Pacientii care prezinta aceleasi probleme ale abdomenului din cauza variatiilor de greutate sau din cauza inaintarii in varsta au si ei sansa sa-si imbunatateasca aspectul abdomenului prin abdominoplastie.

Exista mai multe tehnici de abdominoplastie, adaptandu-se pentru fiecare pacient in functie de localizarea surplusului de piele (supra sau subombilical), depozitele de grasime prezente, eventualele cicatrici preexistente din cauza altor operatii (ex. cicatrici de la colecistectomie sau cezariana cu cicatrice verticala, etc).

Factorul comun acestor variante il reprezinta prezenta unei cicatrici localizata suprapubian, mergand de la o spina iliaca la alta si care poate fi plasata mai sus sau mai jos in functie de tipul de lenjerie pe care il preferati.

Daca intentionati sa slabiti in continuare sau sa mai ramaneti insarcinata ar fi indicat sa amanati efectuarea abdominoplastiei pentru ca rezultatul pe care il veti obtine in urma operatiei nu va fi stabil in timp (pielea se va lasa din nou iar muschii care au fost suturati pe linia mediana se vor separa iarasi in timpul sarcinii).

Tipul de anestezie folosit pentru operatie poate fi anestezie generala, rahianestezie, anestezie peridurala, etc. Preferata mea este anestezia peridurala deoarece elimina riscurile unei anestezii generale, pacientul isi reia rapid mobilizarea si scade riscul de tromboze si embolii.

O abdominoplastie completa dureaza intre 2-4 ore in functie de particularitatile fiecarui caz iar o miniabdominoplastie poate dura 1-2 ore.

Pentru abdominoplastia completa se fac 2 incizii si vor rezulta 2 cicatrici: incizia suprapubiana (mai lunga sau mai scurta in functie de abdominoplastienecesitati) si o a doua incizie in jurul ombilicului pentru a elibera ombilicul de pielea din jur. Pielea si grasimea de pe intreg abdomenul se separa de planul muscular si se evidentiaza muschii drepti abdominali. Daca exista separarea musculaturii (dehiscenta de drepti abdominali) aceasta este eliminata prin sutura muschilor pe linia mediana. Excesul de piele se tractioneaza inspre pubis, ombilicul se aduce la suprafata printr-o noua incizie si pielea in plus se sectioneaza.

Aceasta este tehnica de abdominoplastie clasica la care de-a lungul timpului s-au facut modificari rezultand variante mai putin traumatice pentru pacienti si cu mai putine riscuri. Una dintre cele mai sigure variante de abdominoplastie este lipoabdominoplastia, obtinuta prin efectuarea lipoaspiratiei grasimii abdominale (in cazul meu vibrolipoaspiratia) ca prim pas operator dupa care, in aceeasi sedinta se elimina excesul de piele.

In cazul miniabdominoplastiei detasarea pielii de pe stratul profund se face doar pana la ombilic (acesta nu este mutat), excesul de piele se elimina si incizia se sutureaza rezultand o cicatrice mai scurta decat la abdominoplastia completa.

In prima noapte dupa operatie veti ramane spitalizat(a) apoi in urmatoarele 2-3 zile ar fi indicat sa ramaneti acasa. Veti prezenta edeme (umflaturi), poate si vanatai, abdomenul va fi dureros si in tensiune datorita suturii musculare. Aceste fenomene sunt normale si se amelioreaza cu antialgice, repaus si purtarea unui corset. Este indicat sa reluati mersul cat mai rapid dupa abdominoplastie deoarece veti scadea aproape de zero riscul de tromboze si embolii dar activitatea fizica intensa este contraindicata timp de o saptamana. In functie de starea musculaturii abdominale medicul va poate prescrie evitarea exercitiilor fizice care folosesc aceasta musculatura timp de 2-3 luni dupa operatie.

Cicatricea va fi acoperita cu plasturi Steristrip care vor ajuta procesul de cicatrizare si va vor permite sa faceti dus de a doua zi postoperator. Vindecarea inciziei dureaza 2-3 saptamani dar aspectul final al cicatricii il veti avea dupa 9-12 luni de la abdominoplastie. In acest timp cicatricea initial rosie-violacee se decoloreaza si ajunge sa semene cu pielea din jur.

Abdominoplastia indiferent daca este completa sau miniabdominoplastie (abdominoplastie incompleta) produce rezultate excelente pentru pacientii care prezinta exces de piele si/sau musculatura slabita. In majoritatea cazurilor rezultatele sunt de lunga durata daca aveti un stil de viata sanatos cu o alimentatie echilibrata si cat mai multa miscare.

6 Comments

  • petronela

    Buna seara , as vrea sa aflu cat costa o operatia de abdominoplastie ?
    Sunt dint Tulcea am 38 de ani si 2 copii sunt foarte interesata sa fac o operatie . Astept raspuns va multumesc

    august 22, 2010 at 5:16 am
    • Dr. Angela Petre

      Buna seara,
      tarifele pentru abdominoplastie se stabilesc in functie de problemele pe care dorim sa le corectam (exces de piele, depozite de grasime, musculatura flasca a peretelui abdominal, etc) si variaza intre 1500-3000 Euro.
      Daca exista doar un exces de piele in etajul abdominal inferior iar musculatura este OK, interventia este considerata o miniabdominoplastie iar tariful este cel mic.
      In cazul in care exista necesitatea efectuarii plicaturii musculaturii abdominale, repozitionarea ombilicului, indepartarea grasimii si a surplusului de piele, tarifele cresc si nu va pot preciza exact costul interventiei dumneavoastra pana cand nu va vad personal.

      Cu stima,

      Dr. Angela Petre

      aprilie 2, 2018 at 5:20 am
  • Pohila Cistina

    Buna ziua. Am o intrebare, am 1.80 si 88 de kilograme. Am grasime pe baza abdomenului si in partea de sus a picioarelor. Cam cat costa o operatie de liposuctie? Apoximativ… Si de la ce varsta se poate practica? Care este rata de reusita? Multumesc frumos.

    ianuarie 11, 2011 at 4:47 pm
    • Dr. Angela Petre

      Buna ziua,

      Vibrolipoaspiratia poate fi practicata la aproape orice varsta (nu la copii, dar la persoane peste 16-17 ani si pana la 65-70 ani este realizabila daca starea de sanatate a pacientului o permite).
      Din ce imi descrieti despre localizarea grasimii, cred ca aveti nevoie de aspirarea abdomenului (de sab sani pana la zona pubiana), probabil si a soldurilor pentru subtierea generala a taliei plus coapsele circular. Costurile pentru aceasta interventie sunt in jur de 2200-2500 euro.
      Aceasta estimare este facuta fara sa va vad, asa ca nu este una exacta. Pentru a va spune costul final am nevoie sa va vad personal.

      Referitor la rata de succes, rezultatele sunt vizibile intotdeauna.

      Cu stima,

      Dr. Angela Petre
      medic specialist chirurgie plastica
      tel. 0723240613

      ianuarie 12, 2011 at 4:57 pm
  • A Angela

    Buna seara ,as dori sa stiu cat costa o miniabdominoplastiei sau o abdominoplastiei ?
    Va multumesc
    A.Angela

    aprilie 1, 2014 at 8:05 am
    • Dr. Angela Petre

      Buna seara,

      Costurile pentru abdominoplastie (lipoabdominoplastie) sunt intre 2500-3000 euro iar cele pentru miniabdominoplastie sunt intre 1500-2000 euro.
      Aceste tarife depind de depozitele de grasime pe care le prezinta abdomenul respectiv, de prezenta sau nu a dehiscentei muschilor drepti abdominali, de necesitatea repozitionarii ombilicului, etc. Din pacate nu va pot spune un cost exact fara sa va vad, am nevoie sa evaluez situatia in cadrul unui consult.

      Cu stima,

      Dr. Angela Petre

      august 1, 2014 at 9:32 am

Leave a Reply