image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Blog

mastopexie

Mastopexie sau liftingul mamar pentru un aspect tanar

Mastopexie este o operatie care se adreseaza femeilor care si-au pierdut aspectul tanar al sanilor sau care din motive ereditare au prezentat intotdeauna sani cu aspect cazut.

Sarcinile si alaptarea, variatiile mari ale greutatii, modificarile hormonale specifice fiecarei faze din viata femeii, greutatea mare a sanilor si neutilizarea sutienelor adecvate, chiar si simpla trecere a timpului determina scaderea elasticitatii pielii, atrofia glandei mamare si deteriorarea elementelor de sustinere a sanului. In urma acestor fapte apare ptoza mamara: pielea este in exces, areolele migreaza inferior, cea mai mare parte a volumului sanului este cantonata sub nivelul santului inframamar iar polul superior al sanului ramane gol. Exista si cazuri in care sanul nu pierde din volum sau a fost intotdeauna mare dar, modificandu-se pozitia areolelor si existand un surplus de piele, nu are o forma frumoasa.

Evaluarea gradului ptozei mamare se face in functie de pozitia areolelor si a mameloanelor in raport cu santul de sub sani; de asemenea conteaza si cat din volumul sanului ajunge localizat sub nivelul santului inframamar.

O clasificare simpla ar fi: ptoza grad I in care mameloanele sunt localizate la nivelul santului inframamar, grad II cu mameloanele la 1-2 cm sub sant, grad III cu mameloanele la 3-4 cm sub sant si grad IV, caz in care areolele si mameloanele privesc in jos si sunt localizate la mai mult de 4 cm de santul inframamar. Exista si o pseudoptoza, caz in care pozitia areolelor este corecta dar exista un exces de piele la polul inferior al sanului si o pierdere a volumului in partea superioara.

Din pacate nu exista solutii nechirurgicale pentru a corecta aceste modificari ale sanilor; nici o crema miraculoasa sau vreun tip de sport nu refac pozitia corecta a areolelor sau volumul pierdut cum de asemenea, nu pot determina scaderea in volum a sanilor care din cauza greutatii au capatat aspectul ptozat.

Mastopexia ( liftingul mamar ) se poate face la orice varsta, chiar si la pacientele foarte tinere daca glanda mamara si-a incheiat dezvoltarea. Se realizeaza sub anestezie generala si necesita internarea in noaptea urmatoare interventiei.

Preoperator se fac analize de sange, radiografie pulmonara si mamografie sau echografie mamara pentru evaluarea starii generale de sanatate si decelarea prezentei unor eventuale modificari la nivelul sanilor.

Tehnicile chirurgicale se aleg in functie de gradul de ptoza si de tipul de san pe care pacienta vrea sa-l obtina. In cazul in care se doreste si marirea volumului se pot introduce implanturi de silicon in aceeasi sedinta operatorie sau daca, dimpotriva, sanii sunt prea mari, se poate reduce volumul acestora.

Rezultatele sunt imediate, forma sanilor este corectata prin scoaterea excesului de piele si repozitionarea corecta a sanului pe peretele toracic cu sau fara modificarea volumului dar toate acestea se realizeaza cu pretul unor cicatrici. Este foarte important ca pacientele sa inteleaga ca nu exista operatie fara cicatrici dar ca aceste cicatrici vor avea un aspect liniar, aproape neobservabil in cazurile cu cicatrizare frumoasa si vor fi plasate astfel incat sa fie cat mai ascunse.

In functie de pozitionarea cicatricilor, variantele chirurgicale pentru mastopexie pot fi:

– cu cicatrice periareolara, localizata la limita dintre regiunea pigmentata a areolei si pielea alba din jur, indicate in ptoza grad I si uneori II.

-cu cicatrice periareolara la care se adauga o cicatrice verticala de la marginea inferioara a areolei la santul inframamar, indicate pentru gradele II, III si uneori IV

-cu cicatrici in L sau in T inversat, localizate periareolar, vertical pana in santul de sub san si orizontal, la nivelul santului, indicate in ptoza de grad IV.

Practic, cu cat gradul de ptoza este mai mare, cu atat rezolvarea problemei se va face cu mai multe cicatrici. Introducerea implanturilor de silicon poate facilita alegerea unor tehnici chirurgicale care sa lase cicatrici mai mici dar doar in cazurile in care areolele sunt localizate in pozitie corecta sau sunt la nivelul santului inframamar. Implanturile singure, fara mastopexie, nu ridica areolele aproape deloc si in plus, datorita greutatii suplimentare pe care o aduc sanilor vor determina intr-un timp relativ scurt accentuarea aspectului cazut.

Faza postoperatorie este relativ usoara, putand exista unele dureri in primele 24-48 ore dar acestea cedeaza la tratament antialgic banal. Se poate face dus de a doua zi postoperator, cicatricile fiind acoperite cu plasturi impermeabili. Este obligatorie purtarea unei bustiere zi si noapte timp de 3 saptamani apoi inca 3 saptamani doar pe timpul zilei. Nu este necesar repausul la pat, activitatile obisnuite pot fi reluate aproape imediat daca nu presupun efort fizic sau solicitari mari ale bratelor.

Vindecarea plagilor se face in 2-3 saptamani iar aspectul acestora va continua sa se imbunatateasca pana la 1 an postoperator cand se incheie procesul de cicatrizare. In tot acest timp se pot utiliza geluri de silicon sau creme care imbunatatesc aspectul cicatricilor. Forma finala a sanilor se obtine in 2-3 luni dupa mastopexie cand edemele (umflaturile determinate de traumatizarea tesuturilor) au disparut si pielea se adapteaza noii pozitii a glandei mamare.

Riscuri mastopexie

Chiar daca sunt rare, ca la orice interventie chirurgicala exista riscuri si potentiale complicatii (sangerare, infectii, reactii alergice la medicamentele folosite pentru anestezie sau la dezinfectanti, etc) dar exista si riscuri specifice acestui tip de interventie:

-asimetrii ale pozitiei areolelor sau a volumului celor doi sani in cazurile in care se practica reducerea concomitenta a acestora sau cand preoperator exista un grad de asimetrie

-corectia insuficienta a ptozei

-plasarea prea sus a areolelor in raport cu punctul de proiectie maxima a sanului

-cicatrici inestetice datorate suturii incorecte, particularitatilor de cicatrizare ale organismului sau tehnicilor chirurgicale neadecvate (ex. lifting periareolar pentru corectia ptozelor de grad mare)

-necroza partiala sau totala a areolelor prin intreruperea vacularizatiei areolelor. Acest fenomen poate apare cand pacienta este mare fumatoare, areolele se mobilizeaza pe distante mari sau tehnica operatorie este deficitara. Pentru prevenirea aparitiei necrozelor si grabirea vindecarii se recomanda intreruperea fumatului cel putin o luna inainte si o luna dupa operatie.

Rezultatele interventiei sunt relativ stabile in timp daca nu exista variatii mari de greutate sau volum al sanilor in cazul unei sarcini ulterioare dar datorita fenomenului constant de involutie al sanilor aspectul imediat postoperator nu se va mentine pentru tot restul vietii. In orice caz, pozitia areolelor se va modifica foarte putin, permitand corectia foarte simpla a noii ptoze doar prin scoaterea excesului de piele de la polul inferior folosind vechea cicatrice verticala.

Costuri mastopexie

Costurile  interventiei mastopexie depind de factori multipli: procedeul chirurgical necesar, introducerea sau nu a implanturilor de silicon, chirurgul plastic ales, dotarile clinicii si conditiile de cazare postoperatorie etc. Tariful total mediu pentru mastopexie este cuprins intre 2000-3500 euro.

Daca sunteti tentata sa faceti un lifting al sanilor ( mastopexie )ganditi-va ca veti aduce anumite schimbari in viata dumneavoastra si ar trebui sa luati in considerare mai multe aspecte:

-Persoana care trebuie sa fie multumita de rezultat trebuie sa fiti dumneavoastra, nu altcineva. Nu faceti operatia la indemnul partenerului sau daca decideti s-o faceti si pentru el, fiti sigura ca aveti o relatie stabila.

-Ganditi-va daca veti accepta prezenta cicatricilor in schimbul formei frumoase a sanilor sau le considerati inacceptabile.

-Decideti daca volumul pe care il au sanii in prezent este satisfacator sau ati vrea sa fie mai mari sau mai mici.

– Cautati un chirurg plastic cu care sa puteti comunica, asigurati-va ca va intelege asteptarile si dumneavoastra intelegeti exact prin ce veti trece. Toate acestea va vor diminua anxietatea si stresul postoperator.

6 Comments

 • Larisa

  buna ziua mar interesa si pe mine cam cat mar costa sa imi fac o ridicare de sani cu grasime proprie si daca dupa un anumit timp adik cativa ani buni se vor lasa din nou?multumesc

  decembrie 12, 2010 at 3:15 pm
  • Dr. Angela Petre

   Buna seara,

   ridicarea sanilor prin transferul de grasime proprie se poate obtine doar in cazul in care sanii sunt lasati extrem de putin (mameoloanele pozitionate in dreptul santului de sub sani dar polul superior al sanilor si-a pierdut volumul). In cazul in care areolele si mameloanele sunt pozitionate mai jos se recomanda eliminarea excesului de piele si repozitionarea areolelor prin tehnici chirurgicale alese in functie de aspectul sanilor.
   Referitor la mentinerea rezultatelor in timp, trebuie sa stiti ca niciun rezultat nu este definitiv; pielea se mai lasa in timp datorita inaintarii in varsta, variatiilor de greutate, sarcinilor sau alaptarii, etc. In cazul transferului de grasime nu toata grasimea se integreaza si din acest caz volumul sanilor scade in primul an dupa interventie.
   Toate aceste lucruri (inclusiv pretul interventiilor) sunt dificil de evaluat si explicat fara a va vedea in prealabil.
   Va recomand sa faceti un consult si toate lucrurile va vor fi explicate in raport de particularitatile cazului dumneavoastra.

   Cu stima,
   Dr. Angela Petre
   medic specialist chirurgie plastica
   tel. 0723240613

   decembrie 13, 2010 at 1:16 pm
 • DANIELA

  buna seara,as dori si eu sa stiu daca se poate folosii grasimea extrasa de pe abdomen pentru corectarea aspectului sanilor lasati in urma alaptarii a doi copii,si daca se poate cam care ar fii costul aproximativ pentru aceasta procedura…precizez ca nu mai alaptez de 2 ani si ca sanii nu sunt foarte lasati…doar ca si-au pierdut din volum…va multumesc…

  martie 23, 2012 at 1:13 am
  • Dr. Angela Petre

   Buna ziua,
   Aceasta procedura poate fi realizata dar nu este una cu un grad foarte mare de succes. O mare parte din grasimea transferata se resoarbe si este posibila formarea de zone fibroase si noduli care pot fi ulterior dificil de diferentiat de un eventual cancer de san pe mamografiile ulterioare.
   Nu va recomand acest gen de interventie ci mai degraba o indepartare a excesului de piele ramas dupa alaptare sau o marire a sanilor cu implanturi de silicon, in functie de cum arata sanii acum si de ce va doriti sa realizati.
   Acest transfer de grasime proprie se foloseste mai mult in procedeele de reconstructie a sanului dupa mastectomie, nu pentru refacerea volumului unui san sanatos.

   Cu stima,

   Dr. Angela Petre

   martie 26, 2012 at 6:11 pm
 • Adriana Mal

  Stimata doamna,

  am facut, in urma cu 15 ani o operatie de lifting a sanilor ( cu cicatrice in forma de T).
  Ulterior m-am mai ingrasat, respectiv am mai slabit, iar aceste cicatrice s-au mai „latit”un pic, ajungand in unele locuri pana la aproc. 6-10 mm.
  Va rog sa imi spuneti care ar fi pretul pentru „scoatelea”acestor cicatrice. Cunosc faptul ca aceste cicatrice nu pot disparea cu totul, practic ele numai se ingusteaza, insa as dori o operatie cu efectele oftime, data fiind situatia.
  Totodata ma intereseaza cum decurge operatia, daca este nevoie de ramanerea peste noapte la clinica, numarul de controale ulterioare, timpul de cicatrizare, etc. Va multumesc pentru

  mai 30, 2017 at 12:31 pm
  • Dr. Angela Petre

   Buna ziua doamna Malnasan,

   Pentru a putea stabili modul in care se pot corecta cicatricile dumneavoastra si costul interventiei chirurgicale as avea nevoie sa va vad personal.
   Dat fiind ca liftingul sanilor a fost facut in urma cu 15 ani imi este greu sa cred ca sanii nu s-au lasat din nou. Poate nu foarte mult dar datorita variatiilor de greutate si a timpului care a trecut pozitia areolelor se poate modifica, poate apare un exces de piele, polul superior al sanului este mai gol, etc.
   Acestea sunt lucruri care trebuiesc corectate daca doriti un rezultat cat mai bun. Sigur, exista si optiunea de a face doar revizia cicatricilor daca doar asta doriti.

   In cazul in care alegeti doar corectia cicatricilor, interventia se face cu anestezie locala si nu necesita spitalizare.
   Daca mai exista si alte lucruri care trebuie corectate alegem tipul de anestezie in functie de ce avem de facut (posibil anestezie generala).
   Vindecarea inciziilor se face in 2-3 saptamani, controalele vor fi la aprox. 14 zile pentru a verifica absorbtia firelor de sutura si apoi la 2, respectiv 6 luni postoperator.

   Cu stima,

   dr. Angela Petre
   chirurg plastic
   tel. 0723240613

   mai 30, 2017 at 3:12 am

Leave a Reply