image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Blog

Reintinerirea regiunii periorbitare

Reintinerirea regiunii periorbitare

Conform unei vechi zicale, ochii sunt ferestrele sufletului; ii folosim pentru a studia mediul din jurul nostru, pentru a transmite toate sentimentele care ne inunda sufletul si de multe ori sunt ceea ce ne ramane in memorie dupa ce intalnim prima data in viata o persoana. Sunt atat de importanti incat merita atentia noastra poate mai mult decat orice alta parte a corpului.

Din pacate, odata cu trecerea timpului pielea pleoapelor incepe sa aiba de suferit sub influenta factorilor de mediu, a factorilor genetici, a stresului si a noptilor nedormite; nu este un fapt neobisnuit ca incepand cu varsta de 30 ani sa constatam aparitia ridurilor, pierderea tonusului pielii foarte fine din jurul ochilor si chiar un mic exces cutanat la nivelul pleoapelor. Dupa 35-40 ani excesul cutanat creste, apar mici pungi de grasime sub ochi sau pe pleoapa superioara facand pliul pleoapei mai putin vizibil, pielea se poate pigmenta.

O problema foarte frecventa indiferent de varsta este pierderea de volum in regiunea periorbitara si aparitia cearcanelor.

Toate aceste probleme au multiple variante de tratament apartinand medicinei estetice. Este necesara doar o evaluare de ansamblu a fetei si in urma unei discutii cu chirurgul plastic se pot elabora planuri de tratament extrem de eficace, asociind tratamente neinvazive (toxina botulinica, substantele de umplere a ridurilor, peelingurile sau cremele cu acid retinoic) cu tratamente chirurgicale adresate pleoapelor sau intregii fețe (blefaroplastie, lifting facial, transfer de grasime proprie).

Astfel, ridurile de la colturile ochilor (”laba gâștei”) fiind in general riduri care apar datorita contractiei musculaturii periorbitare se pot trata prin injectare de toxina botulinica; aceasta va relaxa musculatura in regiunea tratata si ridurile se vor atenua sau chiar vor fi eliminate. In cazul in care ridurile sunt foarte pronuntate, dupa injectarea cu toxina botulinica se practica umplerea ridurilor restante cu acid hialuronic sau se pot face peelinguri cu efect de atenuare a ridurilor fine si a hiperpigmentarii periorbitare.

Tot cu ajutorul toxinei botulinice se poate obtine un efect de ridicare a sprancenelor cu 2-3 mm, astfel incat un mic exces de piele al pleoapei superioare sa fie atenuat iar pleoapele sa capete un aspect mai usor si mai putin cazut. In acelasi scop de ridicare si reconturare a sprancenelor se pot folosi acizi hialuronici asociati toxinei botulinice.

In cazul in care la nivelul pleoapei inferioare se constata o pierdere de volum pe conturul orbitei, se pot face umpleri cu acid hialuronic sau cu grasime proprie pentru a atenua aspectul infundat al ochilor si a imbunatati suportul pielii pleoapelor inferioare. Odata cu aceste efecte se constata si imbunatatirea aspectului cearcanelor.

Pentru probleme majore de exces al pielii si pungi de grasime la nivelul pleoapelor, aceste metode minim invazive au un efect limitat iar indicatia de tratament este chirurgicala: blefaroplastia.

Aceasta este o operatie relativ simpla care se realizeaza sub anestezie locala completata cu sedare intravenoasa si care elimina pielea in exces, repune in tensiune musculatura pleoapelor si elimina sau repozitioneaza grasimea in exces. Cicatricile sunt localizate in pliurile naturale ale pleoapelor si se vindeca foarte bine, ajungand aproape de neobservat.

Cu toate aceste metode de tratament avem posibilitatea sa luptam impotriva timpului si sa privim lumea inconjuratoare prin niste ”ferestre” care sa ne arate atat de tineri pe cat ne simtim si nu asa cum ne arata certificatele de nastere.

Leave a Reply