image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Blog

Lipoabdominoplastia

Lipoabdominoplastia, varianta ideala de abdominoplastie

Lipoabdominoplastia este o metoda de reconturare corporala care uneste beneficiile lipoaspiratiei cu cele ale abdominoplastiei creind o varianta de tratament cu rezultate exceptionale pentru obtinerea unui abdomen plat si tonifiat.

Cui se adreseaza? Pacientilor (atat femei cat si barbati) care isi doresc sa imbunatateasca aspectul abdomenului iar dieta sau sportul nu par sa dea rezultatele dorite. Acestia pot avea una sau mai multe motive de nemultumire:

-depozite de grasime care indiferent de exercitiile fizice practicate nu se lasa indepartate

-exces de piele cu sau fara vergeturi aparute in urma sarcinilor sau cresterii si scaderii in greutate

-slabirea musculaturii abdominale datorata tot sarcinilor sau variatiilor in greutate.

Principiile dupa care se realizeaza aceasta operatie estetica sunt diferite de cele folosite pentru abdominoplastia clasica.

La abdominoplastia traditionala se foloseste bisturiul pentru a detasa stratul de piele si grasime de pe musculatura abdominala, pe toata suprafata abdomenului pana la coaste apoi excesul de piele este tractionat inspre partea inferioara a abdomenului si este sectionat. Acest lucru este necesar pentru a putea indeparta tot excesul tegumentar si din pacate se realizeaza cu pretul sectionarii arterelor, venelor, nervilor si vaselor limfatice care vin din stratul muscular de sub piele. Ramasa fara majoritatea surselor de vascularizatie, pielea respectiva este in suferinta si se poate necroza, apar frecvent hematoame si colectii de lichid sub piele (seroame), problemele de cicatrizare sunt frecvente sau chiar sunt regula la pacientii fumatori.

Prin ce este diferita lipoabdominoplastia? Prin asocierea lipoaspiratiei (si mai ales a vibrolipoaspiratiei deoarece este mai putin traumatizanta) se obtin doua lucruri de importanta majora:

-eliminarea “colaceilor”de grasime atat de pe abdomen cat si de pe talie, circular, pentru un efect estetic mult mai bun, apreciat imediat de catre pacient

-tehnica de abdominoplastie se poate modifica astfel incat sa nu se puna in pericol viabilitatea tesuturilor. Cu ajutorul canulelelor fine de vibrolipoaspiratie grasimea este absorbita uniform de pe abdomen si nu mai este necesara eliminarea ei prin taiere cu bisturiul sau foarfeca; in plus, nu se lezeaza vasele si nervii din zona respectiva. In urma lipoaspiratiei rezulta sub piele o retea de tuneluri asemanatoare cu un fagure care va permite pielii sa alunece spre partea inferioara a abdomenului unde se indeparteaza excesul fara a fi necesara detasarea ei completa de pe musculatura. Decolarea pielii se face doar pe linia mediana, corespunzator zonei unde trebuie intarita musculatura abdominala.

Nemaiexistand probleme de vascularizatie si nici spatiul liber foarte mare intre piele si musculatura abdominala, riscurile de aparitie a hematoamelor si seroamelor este minim. Acesta este motivul pentru care uneori nici nu este necesara folosirea tuburilor de dren care la abdominoplastia obisnuita sunt obligatorii si nu pot fi extrase mai devreme de 3-4 zile.

Aceasta metoda se poate adapta indiferent de problemele pe care le prezinta fiecare tip de abdomen pe care dorim sa-l tratam si avantajele ei sunt prezente de fiecare data:

Rezultatul estetic este superior abdominoplastiei clasice.

Se poate obtine o definitie mai buna a conturului datorita lipoaspiratiei care elimina grasimea de pe abdomen, talie, pubis. Cu ajutorul canulei de vibrolipoaspiratie se poate sculpta relieful musculaturii abdominale

Riscurile si complicatiile sunt mult reduse.

Acest lucru se datoreaza pastrarii intacte a arterelor, venelor, nervolor si vaselor limfatice (structuri absolut necesare viabilitatii tesuturilor) datorita faptului ca detasarea pielii se realizeaza cu ajutorul canulelor de lipoaspiratie si nu prin taierea directa cu bisturiul.

Recuperare postoperatorie este mai scurta.

Datorita manierei mai putin traumatice in care se realizeaza lipoabdominoplastia recuperarea va fi mai simpla, mai rapida si mai putin dureroasa decat dupa o abdominoplastie clasica. Nu se impune repausul la pat si veti putea relua mai repede activitatile obisnuite.

Este posibila efectuarea lipoaspiratiei spatelui, taliei si a soldurilor in aceeasi sedinta operatorie cu lipoabdominoplastia. 

Acest lucru este imposibil de realizat cand se face abdominoplastia clasica datorita cresterii riscurilor si complicatiilor. Pentru cresterea sanselor ca pielea detasata complet de musculatura sa se vascularizeze, regiunile de pe lateralul abdomenului si zona costala nu pot fi tratate in abdominoplastia traditionala deoarece de acolo provin vase de sange care ar putea ajuta pielea. Acest lucru nu este valabil in cazul lipoabdominoplastiei datorita conservarii surselor importante de vascularizatie pe aproape toata suprafata abdomenului.

Indiferent daca aveti doar un mic exces de piele si grasime pe abdomenul inferior dupa sarcina sau ati scazut mult in greutate prin chirurgie bariatrica si doriti sa va recapatati vechile forme, lipoabdominoplastia reprezinta varianta optima de reconturare abdominala prin chirurgie estetica.

Leave a Reply