Sport sau abdominoplastie ?
Raspunsul este: depinde! De ce anume? De starea muschilor abdominali si mai precis de existenta dehiscentei de muschi drepti abdominali.
Aceasta este o problema frecventa la femeile insarcinate in lunile mari si la cele care au nascut.
Muschii drepti abdominali sunt 2 muschi lungi care merg vertical de la coaste spre pubis si sunt uniti intre ei pe linia mediana a abdomenului printr-un tesut fibros, fara elasticitate, numit linia alba.
In timpul sarcinii musculatura impreuna cu acest tesut fibros sunt puse in tensiune datorita cresterii volumului uterului; muschii, fiind elastici, se intind iar dupa sarcina au posibilitatea sa revina la o forma asemanatoare cu cea dinainte dar tesutul fibros dintre muschi odata supraintins se poate rupe si nu se va mai strange din nou. In acest fel apare un spatiu intre muschii drepti abdominali, fenomenul purtand numele de “dehiscenta” sau “diastaza” musculara.
Puteti descoperi singura daca aveti sau nu dehiscenta de muschi drepti abdominali atat in timpul sarcinii cat si dupa. Intindeti-va la orizontala si cu doua degete palpati regiunea ombilicului, pe rand, deasupra si sub ombilic in timp ce incercati sa va ridicati toracele contractand muschii abdominali (ca atunci cand faceti “abdomene”). In mod normal nu ar trebui sa simtiti pe linia mediana niciun spatiu intre cei doi muschi dar daca puteti introduce degetele intre muschi inseamna ca aveti dehiscenta. Un alt semn poate fi umflarea abdomenului in zona de deasupra ombilicului cand contractati muschii abdominali pentru a va ridica de la orizontala.
Efectul pe care separarea musculara il va avea asupra modului in care arata abdomenul respectiv si asupra starii de sanatate a femeii depinde de distanta dintre muschi
Diastaza muschilor drepti abdominali nu este dureroasa si daca este mica (sub 2 cm) probabil ca nu veti avea nicio neplacere. Puteti face exercitii pentru tonifierea abdomenului sub supravegherea unui specialist iar aspectul abdomenului se va imbunatati.
Daca spatiul dintre muschi este mare, puteti avea dureri de spate, probleme gastrointestinale iar abdomenul va arata de parca ati fi insarcinata desi ati pierdut tot plusul de greutate datorat sarcinii. Din pacate oricat sport si exercitii pentru musculatura abdominala ati face nu veti reusi sa reconturati abdomenul deoarece linia alba nu se va putea strange la loc; dimpotriva, riscati sa mariti distanta dintre muschi si puteti face hernii deoarece zona liniei albe este o zona cu rezistenta mica si presiunea crescuta in abdomen din timpul exercitiilor fizice va solicita si mai mult zona de dehiscenta.
In acest caz solutia este repozitionarea muschilor drepti abdominali pe linia mediana si plicatura acestora printr-o sutura pe toata lungimea muschilor (ca un fermoar care uneste cei doi muschi). Acest lucru se poate realiza fie de catre chirurgul de chirurgie generala care se ocupa strict de problema dehiscentei sau a herniei, fie de chirurgul plastician care va trata si celelalte probleme pe care le prezinta abdomenul dupa sarcina: piele flasca, vergeturi, depozite de grasime.
Abdominoplastia este operatia estetica folosita pentru a remedia toate aceste neplaceri ramase dupa sarcina si se poate realiza singura sau in combinatie cu lipoaspiratia pentru reconturarea taliei in intregime.