image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Blog

Chirurgie plastica versus chirurgie estetica

Daca intotdeauna ati crezut ca termenii “chirurgie plastica”si “chirurgie estetica”se refera la acelasi lucru, nu sunteti singura/singurul care faceti aceasta confuzie. Un numar mare de chirurgi de chirurgie plastica aleg sa-si focuseze cariera pe chirurgie estetica si din aceasta cauza cei doi termeni se folosesc in acelasi context; cu toate acestea, desi strans inrudite, chirurgia plastica si chirurgia estetica nu se refera la acelasi lucru.
Chirurgia plastica este o specialitate chirurgicala care se ocupa cu restaurarea, reconstructia sau modificarea corpului uman. Se imparte in 2 categorii: una este chirurgia reconstructiva (care include chirurgia craniofaciala, chirurgia mainii, microchirurgia, tratamentul arsurilor si al sechelelor acestora) si cealalta este chirurgia estetica.
Chirurgia reconstructiva are ca scop reconstruirea unor parti ale corpului, cu accent major pe recuperarea functiilor acestora sau pe recapatarea unui aspect cat mai apropiat de normalitate. Cele mai frecvente operatii de chirurgie plastica reconstructiva sunt indepartarea unor tumori, repararea tesuturilor dupa traumatisme, chirurgia mainii, operatiile de reducere a dimensiunilor sanilor la femeile cu gigantomastie sau la barbatii cu ginecomastie. Reconstructia sanului dupa mastectomie este o alta operatie de chirurgie plastica reconstructiva care reface integritatea corpului feminin dupa operatia mutilanta pentru indepartarea cancerului de san.
Alte exemple de operatii de chirurgie plastica reconstructiva sunt operatiile pentru malformatiile faciale (ex. despicaturile de buza si bolta palatina), reconstructiile auriculare pentru absenta sau malformatiile congenitale ale urechii, tratamentul chirurgical al contracturilor postcombustionale sau ale altor sechele dupa arsuri.
Pentru realizarea acestor operatii chirurugii plasticieni folosesc tehnici chirurgicale implicand tesuturile locale sau le mobilizeaza pe cele de la distanta cand cele locale nu sunt disponibile; astfel, prin intermediul tehnicilor de microchirurgie, lambouri de piele, tesut gras, muschi si chiar os pot fi recoltate impreuna cu vasele de sange si nervii lor si transplantate la distanta pentru acoperirea defectelor.
Chirurgia estetica este o ramura a chirurgiei plastice care se ocupa cu imbunatatirea aspectului corporal sau facial dar care se efectueaza pe parti normale ale corpului, la dorinta pacientului, fara a exista o indicatie medicala pentru acest lucru. Cele mai frecvente operatii de chirurgie estetica sunt la femei augmentarea mamara si liftingul de sani, urmate de lipoaspiratie, abdominoplastie si labioplastie iar la barbati operatiile pentru ginecomastie, rinoplastia si lipoaspiratia.
Din pacate in Romania programele de specializare in chirurgie plastica ofera medicilor rezidenti o expunere foarte mica la cazuistica de chirurgie estetica; din aceasta cauza, specializarea medicilor interesati de aceasta ramura se face dupa incheierea rezidentiatului de chirurgie plastica, la alegerea fiecarui medic, folosind doar resursele personale financiare si de timp. Din acest motiv nu toti chirurgii de chirurgie plastica au aceleasi competente in tratarea diverselor cazuri de chirurgie estetica si este recomandabil ca pacientul sa se informeze inainte de luarea unei decizii in privinta alegerii medicului in mainile caruia isi incredinteaza corpurile si in ultima instanta, chiar viata.

Leave a Reply