10 Mituri despre implanturile mamare
Una dintre cele mai cunoscute operatii din chirurgia estetica, marirea sanilor cu implanturi de silicon este si cea mai ceruta operatie estetica din Romania in ultimii ani. Exista multe motive pentru acest lucru, incepand cu cresterea cupei la sutien plus obtinerea unei forme frumoase a sanilor si terminand cu cresterea stimei de sine si imbunatatirea vietii sexuale.
Datorita interesului crescut pentru acest subiect au aparut idei si conceptii mai mult sau mai putin corecte, unele provenind din surse care nu au nimic de-a face cu chirurgia plastica si care s-au transformat de-a lungul timpului in adevarate mituri despre operatia de marire a sanilor. Pentru femeile interesate de marirea sanilor este dificil in aceste conditii sa-si faca o parere corecta despre operatia in sine si despre ce presupune sa fii purtatoarea unor implanturi de silicon pentru augmentarea mamara.
Din acest motiv am adunat ceea ce consider a fi unele dintre cele mai frecvent intalnite conceptii gresite despre implanturile mamare impreuna cu cateva adevaruri despre ele. Vom discuta despre 10 dintre aceste “mituri” si in acest fel veti putea lua o decizie fiind informata corect in privinta implanturilor mamare. Cu siguranta mai exista si alte mituri dar cele adunate aici sunt cele mai importante.
Mitul nr.1: Sanii cu implanturi de silicon arata falsi/nenaturali
Adevar: aspectul sanilor postoperator depinde de forma si dimensiunile implantului care se va folosi pentru marirea sanilor. In functie de implantul ales se pot obtine si cei mai natural sani, la care nimeni nu-si da seama ca au fost operati dar si aspectul exagerat de rotund si plin care este evident datorat unei operatii de marire a sanilor cu implanturi. Pentru obtinerea unui aspect natural (care este de altfel si cel mai indicat datorita stabilitatii in timp a rezultatului si a scaderii complicatiilor) implanturile se aleg in urma masuratorii toracelui si a sanilor astfel incat sa se incadreze perfect pe torace si sa fie cat mai bine acoperite de tesutul mamar existent. Implanturile anatomice pot fi varianta cea mai sigura daca se doreste un aspect natural dar chiar si cu implanturi rotunde bine alese se poate obtine un rezultat similar in unele cazuri.
Mitul nr.2: Procesul de recuperare este foarte dureros
Adevar: Timpul necesar pentru recuperare si intensitatea durerii variaza de la pacienta la pacienta dar in general disconfortul nu este major. Majoritatea femeilor sunt mobile si in stare sa se descurce singure cu activitatile de autoingrijire dupa primele 2 zile si se pot intoarce la serviciu dupa o saptamana de la operatie (fara sa faca efort fizic). Se folosesc antialgice pentru ameliorarea durerii in primele zile dupa operatie iar bustiera si fasa elastica folosite pentru sustinerea sanilor limiteaza edemul si scad disconfortul. Femeile care au sani mai mari preoperator sau care au un grad de ptoza mamara prezinta un disconfort mai mic decat cele care au sani foarte mici deoarece tesuturile lor permit acomodarea mai usoara a implanturilor fara a se destinde prea mult.
Mitul nr. 3: Dupa marirea sanilor cu implanturi de silicon nu se poate alapta
Adevar: Alaptarea este posibila dupa marirea sanilor cu implanturi de silicon daca ductele galactofore (canalele care conduc laptele din glanda mamara la mamelon) nu au fost intrerupte in urma operatiei. Cand incizia pentru introducerea implanturilor este plasata in santul de sub sani sectionarea canalelor galactofore este imposibila; plasarea inciziei in zona periareolara poate intrerupe partial canalele galactofore dar chiar si in acest caz alaptarea este posibila deoarece raman suficiente ducte neafectate. Nu exista niciun risc de eliminare a unor particule de silicon in laptele matern daca implanturile sunt intacte; implanturile vechi, al caror invelis poate prezenta pori sau chiar rupturi prin care gelul siliconic poate migra trebuiesc investigate prin echografie mamara sau RMN in cazul in care femeia doreste sa alapteze.
Mitul nr. 4: Rezultatele augmentarii mamare dureaza viata intreaga
Adevar: Implanturile mamare ofera volum si imbunatatesc forma sanilor dar din pacate nu pot impiedica imbatranirea tesuturilor. Rezultatul augmentarii mamare are toate sansele sa fie durabil in timp daca implanturile au fost corect alese (dimensiune potrivita tipului respectiv de torace), operatia a decurs fara complicatii si greutatea corporala se mentine relativ constanta. Imbatranirea tesuturilor, variantiile mari de greutate, sarcina si alaptarea si propria greutate a implanturilor fac pielea sa se intinda iar sanii nu vor mai avea peste 15 ani acelasi aspect ca imediat dupa operatie. Aceste fenomene sunt normale si nu pot fi impiedicate dar cu siguranta pot fi intarziate prin luarea unor precautii si respectand anumite reguli.
Mitul nr. 5: Implanturile mamare trebuiesc schimbate la 10 ani
Adevar: Implanturile mamare vor trebui schimbate probabil la un anumit moment dupa niste ani de la operatia de marire a sanilor dar nu din cauza unui termen de valabilitate a implanturilor. Acest interval de timp este foarte variabil si tine de modul in care se vor modifica tesuturile mamare in cursul vietii femeii respective. Daca din diferite motive sanii se vor lasa si rezultatul estetic nu va mai fi multumitor apare necesitatea schimbarii implanturilor cu unele mai mari sau inlocuirea acestora cu altele de acelasi volum, in acest caz fiind obligatorie adaugarea unor tehnici de lifting mamar pentru corectarea excesului de piele. De asemenea, contractura capsulara, o posibila complicatie asociata implanturilor mamare introduse cu mult timp in urma, poate necesita inlocuirea implanturilor mamare.
In concluzie, implanturile mamare, desi garantate pe viata de producatorii de dispozitive medicale, vor avea nevoie sa fie inlocuite candva de-a lungul vietii femeii cu augmentare mamara. Cand anume, nimeni nu poate prezice dar pentru a va asigura ca totul este bine tineti legatura cu chirurgul plastician si prezentati-va la controalele postoperatorii anuale.
Mitul nr. 6: Dupa operatia de marire a sanilor rezultatul final se obtine imediat
Adevar: Dupa operatie bineinteles ca veti vedea ca sanii si-au marit volumul si forma s-a modificat dar trebuie sa tineti cont de faptul ca trauma produsa tesuturilor in timpul interventiei chirurgicale determina aparitia edemului, uneori se pot produce echimoze, tesuturile sunt intinse si tensionate. Dureaza ceva timp pana musculatura pectorala se va relaxa si va permite coborarea usoara a implanturilor, pana cand edemul dispare si sanii nu vor mai fi tari si in tensiune. De obicei acest lucru se intampla in primele 1-2 luni postoperator dar rezultatul final este bine sa nu se evalueze inainte de 6 luni dupa operatie. Aceste 6 luni dupa operatie permit tesutului cicatriceal din jurul implantului sa formeze o capsula cu suficienta rezistenta pentru stabilizarea pozitiei implantului si a formei sanului si se poate presupune ca rezultatul nu se va mai modifica prea mult in timp dupa acest moment (sigur, in lipsa oricaror complicatii).
Mitul nr. 7: Daca aleg acelasi chirurg plastician si acelasi implant ca prietena mea voi obtine sani identici cu ai ei
Adevar: Ati putea obtine sani identici cu ai prietenei dumneavoastra doar daca ati avea torace si sani identici ca forma si dimensiuni de la care sa porniti. Acest lucru este imposibil deoarece masuratorile dumneavoastra vor diferi cu siguranta, elasticitatea tesuturilor este si ea diferita iar procesul de cicatrizare nu are loc exact in acelasi fel. Intotdeauna alegeti implantul care se potriveste masuratorilor toracelui si tesuturilor mamare proprii, nu decideti implantul in functie de fotografiile si comentariile de pe forumuri. Fotografiile diverselor operatii de marire a sanilor pot fi folosite pentru a va ajuta chirurgul plastician sa inteleaga ce tip de rezultat ati dori si pornind de la acesta veti alege implantul cel mai potrivit in cazul dumneavoastra.
Mitul nr. 8: Marirea sanilor cu implanturi de silicon produce si ridicarea sanilor lasati dupa nastere si alaptare
Adevar: Introducerea implanturilor de silicon poate produce o ascensionare a areolelor cu 0.5-1 cm. In cazurile in care sanii au un aspect golit de continut dar areolele sunt inca plasate deasupra santului de sub sani, marirea cu implanturi este suficienta pentru restaurarea aspectului tineresc. Daca areolele sunt plasate sub nivelul santului inframamar marirea sanilor nu va corecta aspectul de sani lasati ci vom obtine niste sani mai mari dar ptozati in continuare. In aceste situatii se impune efectuarea unor tehnici de lifting mamar concomitent cu marirea sanilor cu implanturi. Incercarea de a corecta o ptoza mamara doar prin introducerea unor implanturi foarte mari este din start sortita esecului iar aparitia complicatiilor este regula in acest caz.
Mitul nr. 9: Marirea sanilor cu implanturi determina lipsa sensibilitatii mameloanelor
Adevar: Uneori pot aparea tulburari de sensibilitate (scaderea sau cresterea sensibilitatii areolelor si mameloanelor) in etapa postoperatorie dar acest fenomen dispare in 2-3 saptamani. Doar in cazuri extrem de rare poate fi prezenta lipsa sensibilitatii mameloanelor.
Mitul nr. 10: Implanturile mamare fac decelarea cancerului de san mult mai dificila
Adevar: Autoexaminarea sanilor este metoda cea mai simpla si mai folosita pentru decelarea unor formatiuni la nivelul sanilor. Implanturile mamare nu impiedica in niciun fel palparea sanilor, totalitatea tesutului mamar fiind la suprafata implantului, nu sub acesta. Prin impingerea tesutului mamar, implanturile fac uneori mai usoara palparea nodulilor de mici dimensiuni. Examinarea echografica a sanilor si in anumite conditii RMN-ul sunt investigatiile de ales in cazurile in care se suspicioneaza prezenta unor formatiuni cu etiologie neclara dar chiar si mamografia se poate efectua fara probleme de catre un medic radiolog cu experienta.
Inainte de a decide sa suferiti o interventie chirurgicala pentru marirea sanilor faceti tot ce va sta in puteri sa va informati asupra operatiei in sine, sa va alegeti cu grija medicul care va va opera si sa fiti sigura ca spitalul/clinica in care va avea loc operatia sunt dotate corespunzator. Ascultati sfaturile chirurgului plastician pentru a alege ce e mai bine pentru corpul dumneavoastra si a va bucura de rezultatele obtinute cat mai mult timp.