image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Blog

Variante chirurgicale si nechirurgicale pentru marirea buzelor

Marirea estetica a buzelor se realizeaza prin cresterea volumului si remodelarea conturului buzelor normale astfel incat sa fie proportionale cu restul fetei si sa realizeze un aspect armonios impreuna cu celelalte elemente anatomice din jur (dintii, maxilarul si mandibula, nasul).

Modul in care arata buzele depinde nu doar de forma si marimea pe care o au ci si de relatia acestora cu dintii sau de modul in care musculatura faciala misca buzele in timpul mimicii sau vorbirii.

Despre istoricul procedurii – variante chirurgicale si nechirurgicale pentru marirea buzelor

Dintotdeauna femeile de toate rasele si clasele sociale si-au aplicat pigmenti si pomezi pe buze pentru a le scoate in evidenta si a le infrumuseta iar in unele cazuri (ca in ceremoniile tribale din Africa) au folosit metode mai putin blande cum ar fi introducerea de diverse materiale in buze pentru a le schimba forma si a le mari.

In zilele nostre, pe langa variantele cosmetice nenumarate care creaza iluzia de buze mai mari au aparut si variante care chiar maresc si/sau schimba forma buzelor prin tratamente injectabile sau chirurgicale.

Cauzele marimii inadecvate a buzelor pot fi congenitale sau dobandite; unele persoane nu au avut niciodata buzele pline pe care si le doresc, altele au avut buze frumoase dar din cauza inaintarii in varsta prezinta fenomene de atrofie a tesuturilor iar buzele si-au pierdut volumul.

Marirea buzelor realizata medical a fost decrisa pentru prima data in primii ani ai secolului 20 si era vorba despre o interventie chirurgicala propusa de Miller; se obtinea eversia buzelor prin multiple mici incizii la nivelul mucoasei bucale si se crea aspectul de buze mai mari.

Marirea buzelor in scop estetic se defineste ca fiind interventia realizata cu scopul de a creste volumul si a imbunatati forma buzelor normale (buze care nu prezinta vreo malformatie congenitala sau sechelele vreunui traumatism). De obicei se realizeaza in special la nivelul buzei superioare, dar exista si varianta in care ambele buze se maresc pentru a obtine anumite proportii si a infrumuseta intreaga fata.

Ce se poate obtine

Corectia estetica a buzelor se poate realiza atat pentru cresterea volumului cat si pentru imbunatatirea intr-o oarecare masura a formei. Ambele lucruri se pot realiza simultan dar trebuie avut in vedere faptul ca efectul final este intotdeauna determinat de forma si volumul natural al buzelor (nu se poate modifica radical forma buzelor si pornind de la niste buze foarte subtiri nu se poate ajunge la buze ca ale Angelinei Jolie).

 

Indicatiile cosmetice pentru modificarea buzelor se refera la cresterea volumului si/sau imbunatatirea formei.

Un examen fizic atent va evidentia aria considerata deficitara sau la nivelulul careia se doreste interventia. Se urmaresc ocluzia dentara, relatia dintre maxilar si mandibula, modul in care varsta afecteaza tesuturile buzelor.

Evaluarea relatiei dintre buza superioara si incisivii superiori trebuie facuta intotdeauna deoarece determina modul in care se va proceda pentru marirea buzelor. Astfel:

  • Daca exista o relatie optima intre buza si incisivi (cu un grad adecvat de vizibilitate a incisivilor in timpul zambetului) se va proceda la cresterea moderata a volumului buzei superioare prin injectarea de acid hialuronic sau prin transfer de grasime proprie.
  • Daca exista o vizibilitate exagerata a dintilor si gingiilor din cauza buzei superioare prea scurte se poate creste volumul buzei prin injectare de acid hialuronic sau transfer de grasime si se poate injecta toxina botulinica pentru a impiedica retractia superioara a buzei cand pacientul zambeste (corectia zambetului canin).
  • In cazul pacientilor la care buza superioara este prea lunga si acopera mult din suprafata dintilor este contraindicata marirea buzelor deoarece plasarea oricarui tip de filler pe acest tip de buze va face ca buza superioara sa se intoarca spre interior iar efectul va fi si mai inestetic. Problema are o singura rezolvare: liftingul de buza superioara care va scurta lungimea partii albe a buzei prin eliminarea unei fasii de piele la baza nasului si in acest fel va produce scurtarea distantei dintre nas si buza, eversia partii rosii a buzei si va expune marginea dintilor. La pacientii in varsta care prezinta multiple riduri in jurul buzelor acest lucru se poate realiza si prin excizia unei fasii de piele pe conturul buzelor, nu obligatoriu la baza nasului.

Tratamente topice

Exista variate tratamente medicale temporare care se pot folosi in scopul maririi buzelor. Aceste aplicatii topice actioneaza de obicei prin crearea unei inflamatii a mucoasei buzelor care se inroseste si se edematiaza. De obicei substanta activa este Capsicum anuum sau Capsicum frutescens (extract de ardei iute sau piper) dar uneori se mai folosesc uleiul de scortisoara sau cafeina. Formulele mai noi contin palmitoil oligopeptide sau L-argininca care favorizeaza sinteza colagenului.

Materialele de umplere injectabile realizeaza efecte rapide cu timp de recuperare minim iar procedeul poate fi repetat in functie de necesitati. Cele mai cunoscute produse pentru marirea buzelor au la baza acid hialuronic in diverse concentratii. Efectul este temporar dar, spre deosebire de substantele cu efect permanent, riscurile si complicatiile in urma injectarii acidului hialuronic sunt mult mai mici, spre inexistente.

 

Acidul hialuronic poate fi injectat in orice parte anatomica a buzelor producand un efect foarte predictibil si controlabil (cu conditia ca medicul care realizeaza tratamentul sa respecte detaliile anatomice ale buzelor si sa nu produca deformari in incercarea de a obtine buze cat mai mari).

Tratamentele chirurgicale pot folosi excizii ale unor portiuni de piele, incizii si avansari ale mucoasei, implanturi sintetice sau transfer de tesuturi proprii (grasime sau derm plus grasime).

  • Implanturi sintetice

Materiale sintetice (cum ar fi Goretex-ul se pot folosi sub forma de tuburi cu diametru intre 2.4 si 3.4 mm care se introduc in buze cu un aplicator) sau materiale biologice de tipul ADM (acellular dermal matrix) pot crea o baza nonreactiva pentru cresterea tesuturilor proprii. Acestea sunt materiale foarte scumpe si care se pot folosi in cazuri selectate dar care nu au indicatia de a se folosi pe scara larga datorita potentialelor complicatii.

  • Marirea buzelor cu tesuturi proprii

Grefe de derm sau dermoadipoase, fragmente de tendon sau de fascie se pot recolta de la pacient, se modeleaza si se pot implanta in buze. In unele cazuri grefele se pot obtine din bucatile de piele excizate pentru procedee locale cum ar fi liftingul buzei superioare sau avansarea rosului buzei; aceste fragmente de piele se dezepidermizeaza, se modeleaza iar dermul se implanteaza in buze pentru a le suplimenta volumul.

In acelasi scop se pot folosi celule adipoase recoltate de la pacient printr-o mica lipoaspiratie; acest lipoaspirat se prelucreaza prin spalare si centrifugare apoi se introduce cu ajutorul unei canule fine in zonele buzelor care se doresc augmentate. Volumul obtinut nu este definitiv deoarece o mare parte din grasimea injectata se resoarbe (rata de resorbtie este de aproximativ 50% la 3 luni). Celulele care isi refac vascularizatia si reusesc sa supravietuiasca produc o crestere definitiva a volumului pe zona respectiva dar trebuie luat in calcul intotdeauna faptul ca resorbtia este probabil sa nu fie uniforma, de aici riscul mare de aparitie a unor asimetrii.

Procedeele chirurgicale care folosesc tesuturile proprii ale buzelor pentru a mari zona rosie a acestora si a da aspectul de buze mai pline folosesc diverse lambouri de mucoasa aduse din zona umeda a mucoasei bucale ; prin diverse incizii (V-Y, WW, multiple V-uri) lambouri de mucoasa umeda sunt avansate din interiorul gurii spre partea exterioara, vizibila a buzelor pentru a creste volumul si proiectia.

Variante chirurgicale si nechirurgicale pentru marirea buzelor

 

Leave a Reply