image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Blog

Afla cand este chirurgia estetica cea mai buna alegere

Merita oare tot efortul facut (financiar, emotional, perioada de recuperare dupa operatii, etc)? Aceasta este o intrebare care ii preocupa nu doar pe pacienti ci si pe psihologii sau chirurgii care vin in contact cu persoane care isi doresc sa faca o operatie estetica. In acest scop s-au desfasurat multiple studii care au incercat sa descopere ce anume determina o persoana sa fie apta sa ajunga sub bisturiu si apoi in ce fel decizia respectiva ii modifica gradul de multumire vis-a-vis de propria persoana.

Concluziile sunt foarte clare: operatiile estetice cresc gradul de stima de sine, modifica modul in care relationam, scad gradul de anxietate daca aceasta era legata de un defect fizic (sigur, toate acestea cand operatia respectiva este considerata o reusita).

Majoritatea pacientilor se afla in aceasta categorie dar exista si situatii mai putin fericite cand operatia nu aduce ceea ce pacientul isi dorea. Nemultumirea poate avea cauze foarte diferite, incepand cu calitatea slaba a rezultatului estetic si terminand cu motivul incorect pentru care a fost facuta operatia sau cu asteptarile nerealiste ale pacientului. Inca exista o multime de intrebari despre cum afecteaza operatiile estetice psihicul pacientilor si inca este nevoie de cercetare in aceasta directie pentru a obtine raspunsurile de care avem nevoie.

Cei interesati de chirurgia estetica ar trebui sa tina cont de multe lucruri cand fac alegerea sa se opereze: sa stie clar ce doresc sa schimbe, sa-si doreasca schimbarea pentru ei si nu pentru ca cineva le-a cerut-o, sa aleaga chirurgul si clinica, sa cunoasca riscurile pe care le presupune operatia respectiva si sa inteleaga ca rezultatele operatiei nu sunt pentru totdeauna pentru ca invariabil corpurile noastre imbatranesc si nimic nu e vesnic.

Intotdeauna un chirurg experimentat va fi de mare ajutor in clarificarea acestor pasi si va sti sa aleaga corect pacientii care pot beneficia cel mai mult de pe urma unei operatii estetice. Chirurgul cu experienta stie ca nu toti cei care se gandesc la o operatie sunt pregatiti emotional si mental sa treaca prin etapele pe care le presupune aceasta; este necesara o evaluare foarte atenta pentru ca nu toti pacientii au asteptari realiste iar cei care nu au asteptari realiste risca sa fie dezamagiti postoperator indiferent de rezultatele obtinute.

 

            Persoanele pentru care chirurgia estetica nu este o alegere corecta sunt:

 

  • cele care au standarde nerealiste si sunt in cautarea perfectiunii
  • cele care sunt foarte dure cu ele insele si greu de multumit
  • cele care au o tulburare mentala
  • cele care trec prin crize personale de genul divort, deces, etc
  • cele obsedate de detalii minore ale corpului lor (ex. pacientii care sufera de BDD- body dysmorphic disorder)

 

In toate aceste cazuri, cu o frecventa mai mare sau mai mica, pacientii vor fi nemultumiti de rezultatul operatiilor facute iar in unele cazuri chirurgia estetica risca sa faca lucrurile si mai rele decat erau initial (aceasta situatie este o certitudine in cazul pacientilor cu BDD).

 

Pe de alta parte, pacientii ideali pentru chirurgie estetica sunt cei care au deja o stima de sine normala, sunt multumiti in ansamblu de modul in care arata dar care doresc sa imbunatateasca anumite aspecte care pot fi modificate prin chirurgie. Intotdeauna exista si variante fara chirurgie prin care anumite parti ale corpului pot arata mai bine: machiaj, haine alese cu grija, o tunsoare interesanta, exercitii fizice care tonifiaza musculatura dar in ultima instanta daca toate acestea nu aduc schimbarea reala de care persoana are nevoie, chirurgia poate fi solutia.

 

Chirurgia estetica este o alegere personala si motivele pentru care cineva alege sa se opereze sunt atat de profunde incat nimeni altcineva nu ar trebui sa le aprobe sau sa le condamne; decizia ar trebui pur si simplu acceptata si persoana in cauza ajutata sa faca alegerile corecte in privinta drumului pe care l-a ales.

Leave a Reply