image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Abdominoplastia

abdominoplastia

Abdominoplastia

Cu ce poate ajuta abdominoplastia: toti ne dorim un abdomen plat, fara depozite de grasime, cu aspect tanar; din nefericire varsta, nasterile, lipsa de exercitiu fizic si cresterea in greutate sunt inamici foarte puternici. Abdominoplastia este o excelenta operatie estetica pentru eliminarea excesului de piele si grasime de pe abdomen si a obtine o talie mai bine conturata.

Cele mai bune candidate pentru abdominoplastie sunt :

  • persoanele care se afla intr-o buna conditie fizica dar poseda piele flasca sau grasime care nu raspunde la dieta sau exercitii fizice;
  • o alta categorie de pacienti care au rezultate foarte bune sunt pacientii in varsta, cu un usor exces ponderal si cu piele care si-a pierdut partial elasticitatea.
  • pacientele care dupa nastere au ramas cu multe vergeturi si cu musculatura abdominala slabita (diastaza de muschi drepti abdominali); rezultatele sunt foarte bune dar numai in cazul in care nu se doreste o noua sarcina, caz in care abdominoplastia poate fi amanata
  • pacientii care au scazut mult in greutate prin diete sau chirurgie bariatrica, abdominoplastia fiind inclusa in scheme de tratament care se vor adresa zonelor care necesita remodelare corporala (body lifting, lifting de brate, lifting de coapse, etc)

Detalii despre interventia chirurgicala

In functie de dorintele pacientului si de conditiile obiective (excesul de piele, laxitatea musculara, depozitele de grasime) sunt disponibile mai multe tipuri de operatii: abdominoplastie completa, cu transpozitie de ombilic miniabdominoplastie abdominoplastie combinata cu lipoaspiratie

Abdominoplastia completa

Se practica in cazurile cu exces tegumentar mare si care se doreste eliminat in totalitate. Incizia necesara este situata suprapubian, este asemanatoare celei pentru operatia cezariana doar ca de obicei este mai lunga. Forma acesteia va fi stabilita in functie de preferintele dumneavoastra, astfel incat sa poata fi ascunsa de costumul de baie sau de tipul de lenjerie pe care il purtati. O a doua incizie va fi in jurul ombilicului, ombilicul ramanand atasat de sursa sa vasculara, neschimbandu-si localizarea. Prin incizia orizontala pielea de pe intregul abdomen este ridicata de pe stratul muscular, depozitele adipoase sunt eliminate iar musculatura abdominala este plicaturata si intarita printr-o sutura verticala pe linia mediana de la marginea inferioara a sternului la pubis. Prin aceasta sutura se obtine un abdomen mai ferm si o talie mai subtire. Pielea se reaseaza pe noile contururi musculare, excesul cutanat se elimina si se reataseaza ombilicul intr-o pozitie naturala. La final se inchide incizia orizontala lasand un tub de dren pentru 24h pentru eliminarea fluidelor care se acumuleaza postoperator.

Miniabdominoplastia

Este o procedura mai putin invaziva, adresata pacientelor cu exces tegumentar si adipos numai la nivel subombilical. Incizia orizontala necesara este mai scurta decat la abdominoplastia completa si nu exista incizia in jurul ombilicului. Nedetasandu-se ombilicul de piele, nu este posibila avansarea pielii situate superior de acesta. Si in acest procedeu este posibila intarirea musculaturii abdominale prin sutura tecii muschilor drepti abdominali iar pentru eventualele depozite adipoase supraombilicale se poate practica liposuctia in acelasi timp operator.

Lipoaspiratia combinata cu abdominoplastia

Lipoaspiratia poate fi combinata cu abdominoplastia pentru a imbunatati rezultatele oricum excelente ale abdominoplastiei. Lipoaspiratia la nivelul taliei, soldurilor, partilor laterale ale toracelui aduce un plus de suplete iar conturul noului abdomen va fi cu atat mai mult pus in evidenta.
In timpul consultatiei vom stabili ce tip de abdominoplastie este indicat pentru dumneavoastra sau daca v-ar fi mai de folos vibrolipoaspiratia grasimii abdominale, excesul cutanat urmand a se retracta postoperator datorita tehnicii folosite.

Pentru recuperarea postoperatorie dupa abdominoplastia ar trebui sa va acordati macar o saptamana de odihna. In primele zile va trebui sa mergeti aplecat(a) in fata pentru a nu pune in tensiune zona de sutura apoi, progresiv, veti relua mersul cu spatele drept. Puteti face dus de a doua zi postoperator daca nu aveti tuburi de dren sau dupa ce acestea au fost scoase. In primele 3 saptamani veti purta zi si noapte un corset care sa limiteze edemele zonei tratate iar apoi il veti mentine doar pe timpul zilei pentru inca 2-3 saptamani. Evitati efortul fizic dar reluati mersul de a doua zi dupa operatie. Plaga se va vindeca in 2-3 saptamani. Efortul fizic presupunand contractia musculaturii abdominale se poate relua la 2 luni dupa operatie.

Riscurile in urma abdominoplastiei sunt aceleasi ca la orice interventie chirurgicala (sangerari, infectii, reactii alergice la medicamente sau materiale de sutura, cicatrici inestetice, etc) dar exista si riscuri care tin de tipul de operatie practicata:
  • seroame (acumularea de lichid intre stratul de piele detasat si stratul muscular). Cand se foloseste abdominoplastia clasica unde decolarile sunt foarte mari acest risc este mare. Prin tehnicile noi de lipoabdominoplastie si prin ancorarea pielii pe stratul muscular folosind multiple puncte de sutura riscul de aparitie a seroamelor este foarte mult diminuat. In unele cazuri se poate chiar renunta la utilizarea drenurilor.
  • ombilic inestetic datorita unei tehnici de sutura care lasa de dorit sau datorita retractiilor cicatriceale
  • suferinta vasculara a pielii de deasupra transei de sutura putand merge pana la necroza acesteia; este o situatie grava care poate fi cauzata de fumatul pre sau postoperator sau de tensiunea exagerata in zona suprapubiana (cand se scoate mai multa piele decat ar fi trebuit).

Chiar daca abdominoplastia este o operatie mare, cu riscuri care pot parea importante, in mainile unui chirurg cu experienta in efectuarea acestor operatii veti fi in siguranta. Se iau masuri de precautie pre si postoperator pentru a evita evenimentele neplacute dar chiar daca uneori unele lucruri nu pot fi impiedicate, acestea pot fi tratate si rezultatul postoperator va fi foarte bun.