image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Liftingul coapselor

Liftingul coapselor

Liftingul coapselor

Liftingul coapselor este o operatie care se adreseaza cel mai frecvent pacientilor care au pierdut extrem de mult in greutate, natural sau dupa chirurgie bariatrica si mai rar acelora care din cauza varstei prezinta piele in exces, cu elasticitate scazuta. In unele cazuri, excesul cutanat creeaza nu doar probleme estetice ci si de sanatate ( ingreuneaza mersul, produce transpiratie excesiva, foliculite, miros dezagreabil,etc).
La pacientii care au slabit post chirurgie bariatrica, excesul de piele este general, la nivelul intregului corp. In aceste cazuri, de comun acord cu pacientul se realizeaza planuri terapeutice pe etape, in care se asociaza mai multe tipuri de interventii chirurgicale adresate unor regiuni corporale diferite (abdominoplastie, lifting de brate, body lift circumferential, mastopexie, etc).
In general liftingul de coapse se efectueaza pentru tratarea problemelor fetei interne a coapselor dar se poate adresa si feselor, soldurilor sau fetelor externe de coapse. Se poate asocia cu lipoaspiratia pentru a obtine rezultate mai bune.

Tehnici operatorii:

 • cu cicatrice la baza coapselor, inspre regiunea inghinala- presupune o incizie care porneste anterior de la nivelul santului dintre labiile mari si coapsa si merge spre posterior, in santul dintre fesa si copsa. Obiectivul acestei operatii estetice este repozitionarea pielii si eliminandu-se excesul de tesuturi fara elasticitate de la baza coapsei, pe fata interna si anterioara.
 • cu cicatrice verticala, situata pe fata interna a coapselor, mergand de la baza coapselor pana spre genunchi sau coborand sub genunchi daca excesul de piele merge pana acolo.Este varianta de lifting de coapse cu efectele cele mai spectaculoase si care se adreseaza majoritatii pacientilor care au pierdut foarte mult in greutate dupa chirurgie bariatrica. Desi cicatricile sunt mai lungi, se vindeca mai frumos decat in cazul liftingului cu cicatrice la baza coapselor deoarece nu exista forte care sa tractioneze permanent cicatricile.

Riscuri specifice operatiei liftingul coapselor :

 • migrarea inferioara a cicatricii de la baza coapsei si stabilizarea pozitiei intr-o zona vizibila, in 1/3 superioara a copsei
 • tractionarea in exterior a labiilor mari datorita prezentei cicatricii (tesut inelastic) la baza coapselor

Riscurile generale ale operatiei estetice pentru liftingul coapselor sunt:

 • riscurile anesteziei (generale sau peridurala)
 • sangerare, hematoame
 • seroame
 • infectii (prevenite cu antibiotice intra- si postoperator)
 • reactii la firele de sutura
 • vindecare cu cicatrici inestetice
 • asimetrii ale volumului coapselor sau ale pozitiei cicatricilor dupa operatie
 • tromboze si embolii (prevenite cu anticoagulante si reluarea miscarii cat mai rapid dupa operatie)

Datorita pozitionarii cicatricilor, necesita o ingrijire postoperatorie foarte atenta in ceea ce priveste igiena si limitarea miscarilor. Restrictiile de mobilizare se refera la toate miscarile care presupun abductia coapselor pe bazin (departarea coapselor) si se recomanda timp de 4-6 saptamani. Mersul obisnuit este permis imediat postoperator.  Alege liftingul coapselor pentru a scapa de pielea in exces .