image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Reconstructia sanului

reconstructia sanului

Reconstructia sanului

Reconstructia sanului este o operatie estetica practicata pentru a reconstrui sanul care a fost indepartat chirurgical in vederea tratamentului pentru un cancer de san. Se refera atat la crearea volumului si formei sanului cat si la reconstructia areolei si mamelonului. Procedeul se realizeaza cu ajutorul unui implant de silicon sau prin mobilizarea tesuturilor proprii ale pacientei pentru a crea un san cu aspect natural. Reconstructia este uneori posibila in acelasi timp operator cu mastectomia (reconstructie imediata) sau poate fi facuta secundar la pacientele considerate a avea risc de dezvoltare a unor complicatii ( obeze, fumatoare, hipertensive, diabetice etc.) De obicei este un proces care necesita mai multe interventii chirurgicale pentru obtinerea rezultatului.

Tehnici de reconstructie a sanului

Exista mai multe variante de reconstructie a sanului dar dintre acestea, doua sunt mai frecvente:
  1. expandarea tesuturilor restante urmata de plasarea unui implant de silicon; este cea mai simpla si mai frecventa modalitate de reconstructie. Se insera sub muschiul pectoral un implant temporar care se umple progresiv cu ser fiziologic pentru a destinde tesuturile restante si a permite introducerea ulterioara a unui implant definitiv, cu dimensiune asemanatoare sanului sanatos. Reconstructia areolei si a mamelonului se efectueaza intr-o etapa ulterioara, cand pielea s-a acomodat noilor conditii de vascularizatie.
  2. reconstructia  saunului cu tesuturile proprii ale pacientei– lambouri de pe spate, de pe fese, coapse sau abdomen transferate la nivelul regiunii toracice anterioare.
Mai frecvent utilizate sunt:
  • lambouri latissimus dorsi -muschi localizat pe spate care se poate ridica impreuna cu o parte din pielea care il acopera si se mobilizeaza pe sub  axila pana la nivelul sanului, pastrandu-se atasat la sursa sa de vascularizatie; de obicei nu are volum suficient si necesita si introducerea unui implant
  • lambouri abdominale- tesutul abdominal de sub ombilic pana la pubis poate fi folosit in acest scop. Tehnica este foarte laborioasa, necesita tehnici avansate microchirurgicale si conditii speciale operatorii si de anestezie. Aspectul abdomenului inferior se poate imbunatati ca in cazul unei abdominoplastii dar este posibila slabirea musculaturii abdominale cu hernii ulterioare.

Reconstructia areolei si a mamelonului

Se poate realiza in diverse moduri:
  1. daca areola si mamelonul sanului sanatos sunt suficient de mari se pot recolta grefe care se folosesc pentru a recrea complexul areolo-mamelonar pe sanul reconstruit.
  2. grefe de piele recoltate de la nivelul labiilor mici
  3. tesuturi locale folosite pentru crearea mamelonului si a areolei, urmate sau nu de tatuajul regiunii cu un pigment asemanator areolei sanului sanatos.

Cand alegeti sa efectuati interventia pentru reconstructia sanului trebuie sa aveti niste asteptari realiste; interventia va poate crea un san care sa aiba aspect natural dar nu va fi niciodata identic cu sanul pe care l-ati avut.

Alte avantaje:

  • va va ajuta sa depasiti trauma psihologica determinata de mastectomie
  • va va ajuta sa aveti sani relativ asemanatori si aratand normal in costum de baie sau cand sunteti imbracata.

Rezultatele postoperatorii sunt mult imbunatatite prin managementul sanului sanatos, al carui aspect poate fi adaptat pentru a se potrivi mai bine cu cel reconstruit (reducerea dimensiunilor in cazul unui san sanatos mai mare decat cel reconstruit, ridicarea sanului, corectarea areolei daca este mai mare, etc).

  • risc de infectie- se combate cu tratament antibiotic
  • risc de sangerare si formare de hematoame- veti evita Aspirina, dozele mari de vitamina E, Gingko biloba iar hemostaza intraoperatorie va fi efectuata cu cea mai mare atentie
  • potentiale probleme de cicatrizare- pot fi datorate iradierii preoperatorii, statusului general al organismului, fumatului, diabetului
  • formarea de tesut cicatriceal care comprima si modifica forma implantului (contractura capsulara)
  • tulburari de sensibilitate
  • in cazul pacientelor care au efectuat radioterapie sau a marilor fumatoare, tesuturile au vascularizatia afectata si au risc de necroza la expandarea rapida

Daca apar complicatii dupa reconstructia sanului, este posibila reinterventia chirurgicala pentru corectarea problemelor.

Recuperarea dupa procedura de reconstrucia a sanului cu implant este mai rapida decat in cazul reconstructia sanului cu tesuturi proprii dar tot veti avea nevoie de aproximativ o luna pentru a va relua activitatea fara restrictii. Activitatile care nu presupun efort fizic sau punerea in tensiune a zonelor operate se pot relua de a doua zi postoperator.
In cazul in care veti avea dureri in regiunea operata veti primi medicatie antialgica.
Nu este necesara extragerea firelor, folosindu-se material de sutura absorbabil.

Pentru monitorizarea rezultatelor postreconstructie veti fi evaluata anual de chirurgul plastic dar daca aveti vreo nelamurire sau sunteti preocupata de vreun aspect al sanului reconstruit, puteti reveni oricand pentru o consultatie.
Sanul reconstruit poate fi investigat pentru detectarea unei recidive a cancerului cu ajutorul unui examen RMN efectuat o data la trei ani. In acest caz mamografia nu este utila, mastectomia indepartand tot tesutul mamar.

Pentru investigarea sanului sanatos veti efectua mamografia anuala.