image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Ridicarea sanilor

ridicarea sanilor

Ridicarea sanilor - Mastopexia

Liftingul mamar sau ridicarea sanilor este o operatie estetica efectuata pentru a repozitiona sanul pe peretele toracic anterior conform unor criterii estetice. Aceste criterii sunt indeplinite de catre sanii feminini in adolescenta si tinerete, urmand ca pe masura inaintarii in varsta sau din cauza sarcinilor si alaptarii sanii sa-si modifice forma si sa ia un aspect cazut.
In cazul in care volumul pe care il are bustul nu este cel dorit, in aceeasi sedinta operatorie ( ridicarea sanilor ) se pot introduce implanturi de silicon pentru marirea sanilor sau, dimpotriva, se poate face reducerea volumului acestora.
Se considera ideala pozitia areolei si a mamelonului cu 1-2 cm deasupra santului de sub sani (cu mentiunea ca la sanii mari, areola si mamelonul pot fi situate la nivelul santului inframamar). Comparativ cu aceasta situatie ideala, in functie de pozitia complexului areolo-mamelonar se evalueaza gradul de ptoza:
 • ptoza minora- mamelonul si areola sunt la nivelul santului inframamar
 • ptoza moderata- mamelonul la 1-3 cm sub santul inframamar
 • ptoza majora- mamelonul la mai mult de 3 cm sub santul inframamar

Operatia ridicarea sanilor

Interventia de lifting mamar o vom realiza sub anestezie generala sau, in cazurile cu exces tegumentar mic, sub anestezie locala combinata cu sedare intravenoasa. Modalitatile prin care se reface aspectul tineresc al sanului depind de gradul ptozei si de volumul pe care il are sanul.
In cazul in care volumul actual nu este ceea ce pacienta isi doreste, in cadrul interventiei chirurgicale se poate reduce din glanda mamara (la pacientele cu sani mari) sau se poate introduce un implant de silicon (la pacientele care isi doresc si marirea sanilor, nu doar ridicarea).
Toate tehnicile de lifting mamar presupun ridicarea complexului areolomamelonar la sau deasupra santului de sub sani, micsorarea diametrului areolelor daca este cazul si excizia pielii in exces. In functie de modalitatile de excizie a surplusului de piele, cicatricile postoperatorii sunt localizate:
 • in jurul areolei- se efectueaza doar in cazul unui grad minor de ptoza si uneori are ca rezultat sani cu aspect turtit si areola marita in timp
 • in jurul areolei si vertical, de la marginea inferioara a areolei la santul inframamar- din punctul meu de vedere este varianta ideala pentru ca permite obtinerea unei forme conice frumoase a sanului iar cicatricea se vindeca cel mai frecvent fara probleme estetice.
 • in jurul areolei si T inversat- cicatricea verticala se prelungeste si in santul de sub sani; este varianta de preferat in cazul pacientelor cu ptoza majora, cu un mare exces de piele sau piele lipsita de elasticitate care nu are potential de a se retracta ulterior. Cicatricea din santul inframamar si zona din punctul de intalnire al bratelor T-ului cel mai frecvent au aspect estetic nesatisfacator.

Posibile complicatii dupa mastopexia:

 • infectii- sunt foarte rare deoarece intotdeauna se face profilaxie cu tratament antibiotic
 • hematoame-pentru evitarea lor este indicata oprirea medicamentelor care cresc riscul de sangerare(Aspirina, vitamina E in doze mari, Gingko biloba, etc).
 • tulburari de sensibilitate ale areolelor- sunt tranzitorii si se datoreaza lezarii unor mici terminatii nervoase periareolare
 • asimetrii de volum, forma sau pozitie a areolelor- sunt probleme care tin de evaluarea preoperatorie si tehnica folosita; este imposibila obtinerea simetriei perfecte si acest lucru trebuie intotdeauna avut in vedere. Mici grade de asimetrie sunt tolerabile, mai ales ca in mod natural cei doi sani nu au aspect identic.
 • cicatrizare vicioasa- vindecare intarziata la pacientele fumatoare sau cu microangiopatii, cicatrici hipertrofice sau keloide (tin de modul propriu de vindecare al pielii pacientei). Toate aceste probleme de cicatrizare pot fi prevenite sau ameliorate prin folosirea unei tehnici de sutura atraumatica, cu material de calitate si corect executate.
 • necroze partiale sau totale ale areolelor – sunt cazuri rare si deosebit de grave; aparitia lor tine de executia incorecta a tehnicilor chirurgicale sau de probleme de vascularizatie ale pacientei. Marile fumatoare au risc extrem de crescut de a prezenta acest tip de complicatie, mai ales daca mobilizarea areolelor s-a facut pe distanta mare. Pentru prevenire se recomanda oprirea fumatului cel putin o luna inainte si o luna dupa operatia de ridicare a sanilor.
 • Pentru protejarea sanilor veti purta zi si noapte o bustiera speciala timp de 3 saptamani, urmand ca pentru inca 2 saptamani s-o utilizati doar pe timpul zilei.
 •  Disconfortul postoperator nu este mare dar pot fi prescrise medicamente antialgice in cazul in care veti avea nevoie.
 • Va puteti intoarce la activitatile obisnuite de a doua zi postoperator daca acestea nu presupun efort fizic. Activitatile sportive care presupun miscarile bratelor si efortul fizic de intensitate mare se pot relua la o luna dupa operatia de ridicare a sanilor
 • Rezultatele postoperatorii sunt relativ stabile in timp daca pacienta nu are variatii de greutate corporala sau variatii de volum ale sanilor in cazul unei sarcini. Acestea pun in tensiune pielea sanilor si in timp poate apare un nou grad de ptoza. Oricum, postoperator pozitia areolelor nu se mai schimba radical niciodata, variind doar pozitia glandei in raport cu santul inframamar. Acest aspect este foarte usor de corectat prin excizia pielii in exces pe vechea cicatrice verticala.
Vezi galeria foto pentru ridicarea sanilor:
Vezi galeria foto