image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search
Dr. Angela Petre / Tratamentul ridurilor cu acid hialuronic
Tratamentul ridurilor cu acid hialuronic

Tratamentul ridurilor cu acid hialuronic

Pe masura ce imbatranim, pielea incepe sa se subtieze, devine mai uscata si mai sensibila, incepe sa se rideze. Toate aceste manifestari sunt rezultatul scaderii productiei de colagen si elastina la nivelul celulelor pielii, scaderii cantitatii de acid hialuronic, diminuarii hidratarii si oxigenarii insuficiente.
Prin inlocuirea cantitatilor de acid hialuronic pierdute, pielea isi recapata aspectul tineresc, este mai bine hidratata, se stimuleaza productia locala de colagen. Prin aceste tratamente se urmareste fie umplerea ridurilor cu geluri pe baza de acid hialuronic, fie tratarea intregii fete cu acid hialuronic injectabil, sub forma de mezoterapie.

Tratamentele de umplere a ridurilor ( Tratamentul ridurilor cu acid hialuronic ) se pot realiza singure sau in completarea relaxarii ridurilor de expresie cu toxina botulinica .

Pentru cresterea gradului de confort al pacientului, zonele de tratat se anesteziaza prin aplicarea unor creme sau prin injectarea cu diverse anestezice. Prin aceasta metoda se pot trata santurile nazolabiale, ridurile marioneta (micile santuri care pornesc de la colturile gurii si ajung la marginea inferioara a mandibulei), ridurile dintre sprancene sau cele de pe frunte. Tratamentul nu presupune perioade de recuperare, fiind foarte bine tolerat. Micile echimoze (daca apar) si edemul minor postinjectare sunt usor de acoperit cu machiajul obisnuit si dispar in cateva zile. Evaluarea rezultatelor se face la 2-3 saptamani, fiind uneori necesare mici retusuri pentru cresterea gradului de simetrie.
Contraindicatiile sunt putine:
  • sarcina si alaptarea,
  • bolile autoimune,
  • infectiile la nivelul regiunilor care vor fi tratate,
  • tulburarile de coagulare

Desi injectarea de acid hialuronic este considerata o procedura sigura, cu riscuri minore, exista si posibilitatea aparitiei unor reactii adverse. In functie de momentul aparitiei reactiilor adverse, acestea pot fi precoce (instalate imediat sau in zilele urmatoare tratamentului ridurilor cu acid hialuronic ) sau tardive (la cateva saptamani pana la cateva luni dupa injectarea acidului hialuronic ).

Reactiile adverse cu instalare precoce sunt urmatoarele:

– roseata, mici echimoze in urma injectarii- trec in cateva zile

– edem

– durere

– reactii alergice- sunt foarte rare, acidul hialuronic este un produs foarte bine tolerat de catre organism

– efect Tyndal- cand acidul hialuronic este injectat prea superficial sau pielea este foarte subtire (ex. pielea pleoapelor inferioare) gelul este vizibil prin piele sub forma unei coloratii albastre-violacee. Tratamentul acestei complicatii presupune dizolvarea acidului hialuronic prin injectarea de hialuronidaza.

– denivelari cauzate de injectarea neuniforma sau distributia inadecvata a acidului in tesuturi. Daca se formeaza noduli superficiali acidul hialuronic se poate indeparta prin punctionarea nodulului. Daca gelul este raspandit neuniform se poate incerca fie injectarea tesuturilor din jur fie indepartarea gelului prin dizolvarea cu hialuronidaza.

– necroza tesuturilor prin injectarea intraarteriala accidentala a acidului hialuronic- tratamentul presupune dizolvarea imediata a acidului hialuronic cu hialuronidaz

– embolie cu acid hialuronic- complicatie foarte grava aparuta in urma injectarii gelului in artere si a migrarii acestuia la distanta.

Reactiile adverse tardive sunt:

– reactii granulomatoase mediate imun (reactie de corp strain)

– noduli eritematosi (prezentand roseata) sau nu

– asimetrii

Aceste posibile reactii adverse  trebuiesc luate la cunostinta si discutate cu pacientul iar medicul care efectueaza tratamentele prin injectarea de acid hialuronic trebuie sa fie instruit atat in ceea ce priveste tehnica de injectare adaptata fiecarei zone anatomice cat si in privinta tratamentului complicatiilor. Acest lucru nu este intotdeauna valabil daca medicul nu are specialitatea corespunzatoare (atentie la “medicii esteticieni” care de obicei au orice alta specialitate, nu chirurgie plastica – tratamentul ridurilor cu acid hialuronic ).

In functie de tipul de produs injectat, de particularitatile organismului pacientului si de gradul de mobilitate a regiunii injectate, efectele dureaza intre 6-9 luni. La repetarea tratamentul ridurilor cu acid hialuronic pe aceleasi zone se constata cresterea duratei efectului datorita stimularii productiei locale de colagen si cresterii grosimii pielii. Acest efect face sa scada si volumul de substanta necesar pentru mentinerea gradului de corectie.

Vezi imagini pentru tratamentul ridurilor cu acid hialuronic
Vezi galeria foto
Vezi articole similare pe blog: