image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Clitoroplastie

clitoroplastie

Clitoroplastie

Clitoroplastia este o operatie estetica practicata pentru doua tipuri de probleme:

– Clitoris prea mare, depasind labiile mici sau mari, ajungand uneori la aspectul de minipenis. Situatia poate fi prezenta congenital (in cazurile de pseudohermafroditism sau fara legatura cu acestea, la femei perfect normale) sau poate fi dobandita datorita unor dereglari hormonale, tratamente medicamentoase sau la sportivele care folosesc steroizi anabolizanti pentru cresterea masei musculare.

Clitorisul de dimensiuni mai mari decat normal insotit sau nu de o hipo sau hipertrofie a labiilor mici si uneori de modificari la nivelul vaginului mergand pana la absenta acestuia se intalnesc in cazul sindromului adrenogenital (hiperplazia adrenaliana congenitala) prin deficit de 21 hidroxilaza. Aceasta este o boala genetica cu transmitere autozomal recesiva care produce fenomene de virilizare de obicei de la nastere sau ulterior, pana la pubertate. In cazurile cu virilizare severa de la nastere fetitele au recomandarea de a fi operate in primii ani de viata operatia urmarind modificarea dimensiunilor clitorisului, reconstructia labiilor mici si crearea vaginului.

– Clitoris de dimensiuni normale dar care prezinta un fald de mucoasa in jur, acoperindu-l in timpul actului sexual; se pare ca aceste femei au un grad mai mic de satisfactie sexuala si operatia prin care se indeparteaza mucoasa in exces poate fi o varianta pentru cresterea gradului de stimulare clitoridiana.

In functie de particularitatile fiecarui caz procedeele chirurgicale folosite pot realiza: -eliminarea pielii in exces care acopera clitorisul,

-ascensionarea corpului clitoridian si ascunderea acestuia sub osul pubian in cazurile cu hipertrofie clitoridiana moderata

-eliminarea unei portiuni din corpii cavernosi ai clitorisului in situatia in care clitorisul are dimensiuni prea mari pentru a permite efectuarea ascensionarii subpubiene a corpului clitorisului.

In toate aceste situatii se urmareste pastrarea intacta a glandului clitoridian si a terminatiilor nervoase ale acestuia pentru conservarea completa a sensibilitatii.

De obicei malformatiile clitoridiene se insotesc si de modificari ale labiilor mici. Acestea se pot trata in acelasi timp operator printr-o labioplastie asociata clitoroplastiei.

Interventia chirurgicala se realizeaza sub rahianestezie sau anestezie generala. Anestezia locala completata cu sedare intravenoasa pentru a creste gradul de confort al pacientei poate fi luata in calcul in anumite situatii. In cazul anesteziei locale internarea nu este obligatorie. Pentru anestezia generala internarea este obligatorie, pacienta putand parasi clinica in dimineata urmatoare operatiei.
Vindecarea dupa clitoroplastie se realizeaza in 2-3 saptamani si necesita o igiena locala riguroasa. Repausul sexual absolut este indicat timp de 6 saptamani.

Riscurile acestei operatii ( clitoroplastie ) sunt aceleasi ca in cazul oricarei alte interventii chirurgicale (sangerare, infectii, reactii alergice la anestezie sau la medicamentele folosite postoperator, probleme de cicatrizare, etc) dar exista si riscuri specifice tipului de operatie. In aceasta categorie este de mentionat modificarea sensibilitatii clitoridiene dar doar pentru cazurile la care din cauza dimensiunilor mari ale clitorisului singura varianta chirurgicala disponibila este excizia unei parti din corpii cavernosi clitoridieni.

In celelalte doua situatii (eliminarea pielii in exces si ascensionarea subpubiana a corpului clitoridian) sensibilitatea va fi neafectata.

Vezi galerie foto pentru clitoroplastie :
Vezi galeria foto
Vezi subiecte inrudite in blog