In functie de particularitatile fiecarui caz procedeele chirurgicale folosite pot realiza: -eliminarea pielii in exces care acopera clitorisul,
-ascensionarea corpului clitoridian si ascunderea acestuia sub osul pubian in cazurile cu hipertrofie clitoridiana moderata
-eliminarea unei portiuni din corpii cavernosi ai clitorisului in situatia in care clitorisul are dimensiuni prea mari pentru a permite efectuarea ascensionarii subpubiene a corpului clitorisului.
In toate aceste situatii se urmareste pastrarea intacta a glandului clitoridian si a terminatiilor nervoase ale acestuia pentru conservarea completa a sensibilitatii.
De obicei malformatiile clitoridiene se insotesc si de modificari ale labiilor mici. Acestea se pot trata in acelasi timp operator printr-o labioplastie asociata clitoroplastiei.
Interventia chirurgicala se realizeaza sub rahianestezie sau anestezie generala. Anestezia locala completata cu sedare intravenoasa pentru a creste gradul de confort al pacientei poate fi luata in calcul in anumite situatii. In cazul anesteziei locale internarea nu este obligatorie. Pentru anestezia generala internarea este obligatorie, pacienta putand parasi clinica in dimineata urmatoare operatiei.
Riscurile acestei operatii ( clitoroplastie ) sunt aceleasi ca in cazul oricarei alte interventii chirurgicale (sangerare, infectii, reactii alergice la anestezie sau la medicamentele folosite postoperator, probleme de cicatrizare, etc) dar exista si riscuri specifice tipului de operatie. In aceasta categorie este de mentionat modificarea sensibilitatii clitoridiene dar doar pentru cazurile la care din cauza dimensiunilor mari ale clitorisului singura varianta chirurgicala disponibila este excizia unei parti din corpii cavernosi clitoridieni.
In celelalte doua situatii (eliminarea pielii in exces si ascensionarea subpubiana a corpului clitoridian) sensibilitatea va fi neafectata.