image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Peeling

peeling

Peelinguri

Peelingul este o metoda de reintinerire a fetei care foloseste solutii chimice ( in general acizi) pentru a imbunatati textura pielii prin indepartarea straturilor superficiale imbatranite si lezate. Este util in cazul pacientilor care prezinta riduri, pigmentare neuniforma, leziuni de acnee. Varianta de peeling se stabileste in functie de particularitatile tenului pacientului, putand alege intre alfa hidroxiacizi (AHA), acid tricloracetic (TCA), acid azelaic, fenol etc. Peelingul fetei poate fi asociat unui lifting facial dar nu este un substitut al acestuia. Cel mai frecvent se utilizeza din motive cosmetice dar poate fi util si in indepartarea leziunilor precanceroase.

Alfa-hidroxi acizii

AHA cum sunt acidul glicolic, acidul lactic sau acizii de fructe sunt cele mai blande variante de peeling si produc o descuamare fina a pielii, lasand tenul mai luminos si mai neted. Este preferat de catre pacientii care nu-si permit intreruperea activitatilor sociale pe perioada recuperarii postpeel, asa cum se indica in cazul utilizarii TCA sau fenolului. Cu aplicatii repetate saptamanal sau la intervale stabilite de specialist se pot obtine rezultate foarte bune.

Peelingul cu TCA

Are avantajul de a se putea efectua in profunzimi diferite (functie de profunzimea ridurilor sau problemelor pigmentare) modificand concentratia solutiei folosite. Cel mai frecvent se foloseste varianta de profunzime medie care permite tratamentul ridurilor fine, eliminarea problemelor de pigmentare neuniforma, atenuarea cicatricelor de acnee, etc. In cazul in care se doreste un peeling profund, se utilizeaza concentratii crescute ( cu perioada de vindecare postpeel crescuta) sau se efectueaza 2-3 peelinguri de profunzime medie la interval de cateva saptamani-luni. Se poate aplica pe pielea gatului sau toracelui pentru amelioararea problemelor cauzate de acnee.

Fenolul

Este solutia utilizata in cazul in care se doreste un peeling profund. Este indicat in cazul pacientelor cu riduri profunde, leziuni produse de expunerea excesiva la soare, probleme pigmentare ale dermului profund sau leziuni precanceroase. Efectele sunt spectaculoase dar recuperarea este indelungata. Fenolul se foloseste doar la nivelul fetei, aplicatiile pe gat putand lasa cicatrici.
Toate tipurile de peeling pot avea un oarecare grad de risc. In mod normal sunt proceduri sigure cand sunt efectuate de un chirurg plastic calificat. Totusi exista un risc mic de infectie sau de cicatrizare cu probleme in cazul peelingurilor profunde.
  • Peelingurile cu AHA determina inrosirea pielii, iritatii si descuamare dar in cateva zile pielea se obisnuieste cu tratamentul si disconfortul dispare.
  • In cazul TCA, perioada de vindecare variaza in functie de profunzimea peelingului, fiind intre 5-10 zile. In primele zile se constata edematierea fetei, roseata si formarea de cruste. Dupa 2-3 zile crustele incepe un proces de descuamare si detasare a crustelor care lasa treptat o piele noua, mai neteda. Dupa aproximativ 7 zile pielea este suficient de vindecata pentru a va permite intoarcerea la activitatile sociale.
    Se indica utilizarea cremelor de protectie solara ecran total timp de cateva luni postpeel pentru ca pielea are o sensibilitate foarte mare la radiatiile UV si exista risc de pigmentare.
  • In cazul fenolului, edemul si roseata pielii postpeeling sunt masive; in primele zile este posibil sa vi se recomande o dieta lichida si sa nu puteti vorbi prea mult datorita faptului ca miscarile gurii pot produce fisuri ale pielii in jurul gurii. Dupa aproximativ 10 zile- doua saptamani va veti putea relua activitatile obisnuite; pielea va avea o tenta roz care in timp se va diminua
    Dupa peelingul cu fenol pielea nu mai produce pigment ca de obicei; acest lucru inseamna ca pielea tratata va fi mai deschisa la culoare si va trebui s-o protejati permanent de soare cu creme de protectie ecran total. Din cauza acestei depigmentari persistente si pentru a nu lasa o zona de demarcatie evidenta intre pielea tratata si cea netratata, fenolul nu se indica la pacientii care au tenul inchis la culoare.
  • Dupa tratamentele cu AHA, rezultatele vor fi foarte subtile; puteti constata un aspect mai luminos al tenului si diminuarea imperfectiunilor. Continuand tratamentul veti putea obtine imbunatatirea texturii pielii.
  • Dupa peelingul cu TCA ridurile fine pot diminua, pielea este mai neteda si problemele de pigmentare sunt diminuate sau dispar.
  • In cazul peelingului cu fenol veti obtine rezultate spectaculoase; pielea va avea un aspect complet intinerit, ridurile superficiale si medii dispar, pigmentarile neuniforme sunt eliminate iar durata efectului este mai mare decat in cazul TCA.