image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Marirea sanilor

marirea sanilor

Marirea sanilor - augmentarea mamara

Marirea sanilor este una dintre cele mai cerute operatii estetice, fiind efectuata pana in prezent de milioane de femei din lumea intreaga; in majoritatea cazurilor, rezultatele sunt pe masura asteptarilor pacientelor, schimbandu-le perceptia asupra propriului corp, dandu-le siguranta de sine si ajutandu-le in viata intima dar si in cea sociala. Interventia se adreseaza femeilor din mai multe categorii:
 • daca sanii au un aspect tubular
 • daca aveti sani asimetrici, cu volum mai mic sau mai mare care poate fi echilibrat prin introducerea de implante cu marimi diferite
 • daca sanii dumneavoastra nu au avut niciodata volumul pe care vi l-ati dori
 • daca ati avut sani frumosi, fermi si cu volumul care va convenea dar in timp, datorita variatiilor de greutate, sarcinii si alaptarii sau odata cu inaintarea in varsta sanii au pierdut forma si fermitatea initiala, avand in prezent un aspect usor cazut.

De ce sa va mariti sanii ?

Indiferent care este motivul pentru care va doriti marirea sanilor , decizia trebuie sa va apartina. Nu este indicat sa faceti operatia pentru a va multumi partenerul sau pentru a incerca sa va schimbati viata doar aratand altfel; interventia va va schimba modul in care aratati dar este necesar sa aveti asteptari realiste. Augmentarea mamara se realizeaza cu ajutorul unor implanturi de silicon care se introduc in spatele sanului,
Alegerea localizarii implantului se face in functie de tesutul mamar existent, fiind indicata plasarea in spatele muschiului pectoral la femeile foarte slabe, care aproape ca nu au sani, pentru ca marginile implantului sa nu fie foarte vizibile.
Inciziile prin care se introduc implanturile pot varia; cea mai comuna incizie este localizata la nivelul areolei mamare si are avantajul de a se vindeca foarte estetic; practic in aceasta zona nu exista risc de a dezvolta cicatrici hipertrofice sau keloide ca in cazul inciziei in santul submamar. A treia posibilitate de efectuare a inciziei este la nivel axilar dar este foarte putin folosita din cauza posibilitatii reduse de a vedea o potentiala sangerare intraoperatorie.
Alegerea tipului de implant si a marimii acestuia se face in raport de dimensiunile toracelui, pozitionarea sanului pe peretele toracic, marimea si forma sanului preoperator si de aspectul pe care il doriti postoperator. Se fac masuratori, discutam avantajele si dezavantajele fiecarui tip de implant si luam impreuna decizia potrivita cazului. Oricum, uneori poate fi dificil sa va imaginati rezultatul final; in acest caz va puteti face o idee dupa ce veti proba mai multe implante pe care le veti introduce in sutien.
Interventia marirea sanilor se realizeaza sub anestezie generala si veti ramane in clinica in noaptea urmatoare interventiei.

Nu uitati, marirea sanilor ar trebui sa fie obtinerea unui bust cu aspect natural, in armonie cu marimea toracelui. Alegerea implantului potrivit previne aparitia multor complicatii si asigura un rezultat stabil in timp.

 • Durerea postoperatorie interventiei marirea sanilor este de intensitate mica la pacientele care au implantele plasate subglandular; pacientele cu implantele localizate submuscular prezinta o recuperare mai lenta iar durerile sunt de intensitate mai mare. Oricum, in ambele cazuri vi se va prescrie medicatie impotriva durerii pe care o veti lua in primele 2-3 zile daca va fi necesar.
 • Dusul este permis incepand cu a doua zi dupa operatie dar va trebui sa aveti grija sa uscati pansamentele speciale care vor acoperi suturile cu un uscator de par.
 • In primele 3 saptamani postoperator veti purta zi si noapte o bustiera speciala care va va sustine sanii si va facilita procesul de vindecare, urmand ca in urmatoarele 3 saptamani sa o folositi doar in timpul zilei.
 • Puteti relua activitatile obisnuite de a doua zi postoperator daca nu presupun realizarea de efort fizic. Aceasta restrictie de efort va fi valabila pentru 3 saptamani, timp in care va trebui sa aveti grija la efectuarea miscarilor ample ale bratelor care vor pune in tensiune sanii si vor determina aparitia unor dureri usoare.
 • Nu este necesara extragerea firelor de sutura, acestea fiind resorbabile.
 • Contractura capsulara- este una dintre cele mai de neplacute complicatii ale augmentarii mamare. Dupa introducerea implantelor, organismul tinde sa le izoleze ca pe orice alt corp strain si formeaza o bariera de tesut fibros in jurul acestora- capsula. Aparitia capsulei este un fenomen absolut normal in cadrul procesului de vindecare si nu o complicatie. Ceea ce poate reprezenta o complicatie nu este prezenta capsulei ci comportamentul acesteia. In majoritatea cazurilor, capsula este subtire si destul de larga pentru a nu impiedica miscarea protezei si a nu o deforma dar exista cazuri in care datorita acesteia sanul este mai ferm, poate fi deformat sau dureros.
  Fenomenul poate fi constatat la cateva luni postoperator, la distanta de cativa ani sau deloc. Incidenta creste odata cu vechimea interventiei chirurgicale si nu poate fi prezisa. In cazul in care sanul este dureros, in tensiune si conturul este modificat, se indica scoaterea implanturilor, excizia capsulei si introducerea de proteze mamare noi. Uneori este necesara schimbarea pozitiei implanturilor pentru a incerca impiedicarea aparitiei unei noi contracturi capsulare.
 • Ruptura implanturilor- fenomen foarte rar, in cazul unor traumatisme toracice violente. Invelisul rupt al implantului nu poate fi reparat si implantul trebuie inlocuit. Datorita structurii de gel coeziv, continutul de silicon nu se imprastie si poate fi extras in bloc.
 • Modificarea sensibilitatii la nivelul mameloanelor de obicei tranzitorie.
 • Rotarea sau deplasarea protezelor.
 • Implant ( marirea sanilor ) cu margini vizibile sau denivelari ale pielii (rippling) datorita deficitului de acoperire a implantului cu parti moi (se evita prin plasarea subpectorala a protezei la pacientele foarte slabe).
In ciuda acestui numar mare de riscuri posibile, planificata si executata corect, operatia estetica de marire a sanilor este o interventie care ofera o mare satisfactie pacientelor care nu regreta niciodata decizia luata (sau daca exista regrete, de obicei regreta alegerea dimensiunilor implantului si nu decizia de a-si mari sanii).

Complicatiile operatiei de marire a sanilor

 • Sangerare care poate aparea intra sau postoperator. Pentru diminuarea acestui risc trebuie sa evitati utilizarea medicamentelor care contin aspirina, doze mari de vitamina E sau Gingko biloba cu cel putin 3 saptamani inainte de operatie. In cazul in care sangerarea apare postoperator, poate necesita extragerea protezei, evacuarea hematomului si efectuarea hemostazei urmata de reintroducerea protezei.
 • Infectie – este un fenomen foarte rar dar poate apare imediat postoperator sau la distanta. Necesita tratament antibiotic agresiv iar in cazurile care nu raspund la tratament se extrag implantele si se trateaza infectia. In unele cazuri implantele pot fi reintroduse imediat iar in altele este mai sigur sa se astepte cateva luni
 • Seroame imediat postoperator sau datorate traumatismelor sau exercitiilor fizice intense; pot necesita drenarea si predispun la infectii si contractura capsulara
 • Cicatrizare vicioasa care poate necesita tratamente suplimentare pentru revizia cicatricilor. In general problemele de cicatrizare la nivelul inciziei periareolare sunt extrem de rare, aceasta incizie vindecandu-se cel mai bine din punct de vedere estetic.
 • Reactii alergice la anestezice, dezinfectanti, plasturi, etc
 • Tromboze venoase la nivelul sanilor- de obicei se remit de la sine sau cu tratament antiinflamator.
Vezi galeria foto pentru marirea sanilor:
Vezi galerie foto