image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Vaginoplastia

vaginoplastia

Vaginoplastia

Vaginoplastia, numita si reintinerire vaginala, este o operatie realizata in scopul stramtarii vaginului care s-a relaxat dupa nasterea pe cale naturala sau datorita imbatranirii tesuturilor. Interventia chirurgicala poate fi efectuata chiar si la femeile care nu au avut copii dar au vaginul mai larg constitutional sau al caror partener sexual are penisul mai mic decat ar fi ideal pentru femeia respectiva. In aceste cazuri este posibil ca problemele sexuale sa nu fi existat cand femeia era tanara (vaginul era elastic si se acomoda la dimensiunile partenerului) dar odata cu inaintarea in varsta si scaderea fortei de contractie a musculaturii vaginale se constata scaderea calitatii vietii sexuale.
Exercitiile pentru intarirea musculaturii vaginale (exercitii Kegel) pot ajuta la ameliorarea problemelor dar beneficiile sunt limitate in cazul femeilor care au avut mai multi copii.
Motivele pentru care femeile aleg sa urmeze o operatie pentru stramtarea vaginului pot fi multiple dar efectul cautat de toate pacientele este imbunatatirea si revitalizarea vietii sexuale atat pentru ele cat si pentru partenerii lor.
Nasterea unui copil pe cale naturala solicita musculatura vaginala si ii reduce atat tonusul in repaus cat si forta de contractie in timpul raportului sexual. Acest lucru face ca fortele de frecare intre organele sexuale sa fie scazute si sa scada senzatiile pentru ambii parteneri uneori ajungand pana la lipsa orgasmului.
In functie de gradul de relaxare a musculaturii vaginale pot aparea o serie de alte probleme:
  • durere sau senzatie de presiune cand femeia sta mult timp in pcioare
  • pierdere de urina sau senzatie iminenta de golire a intestinului gros in timpul actului sexual
  • imposibilitatea mentinerii tampoanelor interne in vagin in timpul menstruatiei
  • zgomote jenante produse de intrarea aerului in vagin in timpul raportului sexual
Intarirea musculaturii si stramtarea zonei de la intrarea in vagin ofera un control mai bun asupra contractiei musculaturii. Se obtine cresterea intensitatii senzatiilor in timpul actului sexual si pot fi ameliorate pierderile de urina la efort.

Vaginoplastia poate fi efectuata singura sau asociata cu alte operatii estetice genitale cum ar fi labioplastia sau clitoroplastia pentru imbunatatirea aspectului regiunii in ansamblu.

Anestezia sub care se efectueaza vaginoplastia poate fi generala sau rahianestezie. De obicei anestezia locala nu ofera un confort suficient pentru pacienta si nici nu permite relaxarea completa a musculaturii pentru evaluarea corecta a dimensiunilor orificiului vaginal.

Se elimina o portiune din mucoasa vaginala de pe peretele posterior al intrarii in vagin si din canalul vaginal in 1/3-2/3 din lungimea acestuia. Daca exista cicatrice de epiziotomie (sectiunea perineului facuta de ginecolog in timpul expulziei copilului la nasterea pe cale vaginala) se excizeaza si aceasta. Musculatura se plicatureaza si se intareste iar o parte din orificiul vaginal se inchide. Rezulta o cicatrice plasata in vagin si care se continua in exterior 2-3cm inspre anus in functie de cat de larga era intrarea in vagin. Dimensiunile noului orificiu vaginal se stabilesc in functie de dorintele pacientei dar ar trebui sa permita introducerea a doua degete la tuseul vaginal.

Vaginoplastia

Dupa operatie pacienta ramane sub supraveghere medicala o noapte in cazul anesteziei generale; cand se foloseste rahianestezia, externarea se poate face in aceeasi zi dupa recuperarea completa din anestezie (4-6 ore).
Evolutia dupa vaginoplastie nu pune probleme deosebite, ingrijirea constand doar in igiena riguroasa a zonei genitale. Este recomandata evitarea efortului fizic si statul prelungit in picioare in primele zile dupa operatie.
Repausul sexual este obligatoriu timp de 6 saptamani postoperator.

In general vaginoplastia este o operatie cu riscuri mici dar fiind vorba despre o interventie chirurgicala acestea trebuiesc luate in considerare:

  • sangerare intra sau postoperatorie cu aparitia de hematoame
  • infectii (se face profilaxia acestora prin tratament antibiotic dupa operatie si prin igiena intima foarte atenta)
  • probleme de cicatrizare (cicatrici cu sensibilitate diminuata sau crescuta, intarzierea cicatrizarii, desfacerea zonei de sutura ca rezultat al respingerii firelor, infectiilor sau reluarii activitatii sexuale inainte de vindecarea completa a tesuturilor)
  • reactii alergice la anestezie, antibiotice, dezinfectanti, etc.

Vezi galerie foto vaginoplastie :

Vezi galeria foto