image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Labioplastia

labioplastia

Labioplastia

Labioplastia este o interventie chirurgicala care corecteaza problemele de aspect ale labiilor ( volum, forma, simetrie)
Motivele pentru care pacientele noastre doresc labioplastia sunt multiple dar in general sunt din categoriile:
– “ma deranjeaza aspectul estetic, as dori ca labiile mici sa fie acoperite de cele mari cand stau in picioare”
– “fac sport si port colanti iar labiile mici foarte voluminoase arata inestetic”
– “uneori in timpul actului sexual labiile mici sunt impinse in vagin si imi creeaza disconfort”
– “zona genitala este prea voluminoasa si trebuie sa fiu atenta sa nu-mi iasa labiile mici din costumul de baie”
– “cand port lenjerie/pantaloni stramti labiile mici devin dureroase din cauza frecarii”
– “nu imi place pigmentarea de pe marginile labiilor si pentru ca sunt mai lungi, nu s-ar putea elimina acest tesut?”

  • Labiile mici pot fi hipertrofiate constitutional, fara ca pacienta sa fi avut vreo problema de sanatate sau sa fi nascut dar uneori alungirea labiilor poate aparea postpartum sau in urma unor tratamente hormonale.
Indiferent de cauza, labioplastia este relativ simpla, excizandu-se excesul de tesut de la nivelul labiilor. Cicatricile sunt invizibile dupa vindecare iar rezultatele sunt definitive.
Concomitent se poate practica excizia pielii in exces de la nivelul clitorisului pentru a-l expune mai bine in timpul actului sexual sau pentru a obtine un aspect armonios al intregii zone genitale (un exces de tesut poate produce un aspect de mini penis)
Labioplastia se practica sub anestezie locala si nu este necesara internarea.
Anestezia locala asigura un confort perfect pentru realizarea operatiei. Doar in situatii speciale (paciente extrem de anxioase, cu atacuri de panica) este necesara anestezia generala cu spitalizare o noapte.
In functie de ce vom avea de corectat, interventia dureaza 1-1.5 ore.
Postoperator veti ramane sub supraveghere medicala timp de 2-3 ore pentru a ne asigura ca nu exista nicio sangerare apoi veti merge acasa.
Este indicat sa stati mai mult in repaus, alternand pozitia la orizontala cu cea asezata si statul in picioare pentru a limita aparitia edemului.
Firele de sutura sunt resorbabile.
Vindecarea se realizeaza in 3-4 saptamani si necesita o igiena foarte atenta a suturilor.
Durerea postoperatorie este de intensitate mica si se combate cu antialgice.
Restrictiile pe care le veti avea vor tine de activitatea sexuala (repaus sexual timp de 6 saptamani) sau de efortul fizic deoarece exista risc de desfacere a suturilor.
  • Labiile mari
Labiile mari pot prezenta modificari de volum atat in plus cat si in minus. Astfel, regiunea pubiana poate proemina la persoanele supraponderale sau la cele care prezinta cicatrici orizontale (ex. postcezariana). Acest aspect neplacut poate fi corectat printr-o mica lipoaspiratie a regiunii pubiene si a labiilor mari.
Cand labiile mari si-au pierdut volumul datorita varstei sau slabirii excesive, se poate intineri regiunea prin transfer de grasime.
Pentru cazurile in care labiile mari prezinta un exces de piele (constitutional sau la femeile care au pierdut foarte mult in greutate) exista varianta de a elimina acest exces. In functie de fiecare situatie in parte pentru labioplastie se poate sa fie necesar un lifting al pubisului sau excizia directa a pielii in exces pe lungimea labiilor mari. Cicatricile se vindeca foarte frumos, fiind aproape imperceptibile. In cazurile in care datorita inaintarii in varsta sau scaderii in greutate labiile mari au capatat un aspect flasc se poate obtine o corectie foarte buna prin transfer de grasime proprie.
Labioplastia poate fi efectuata concomitent cu vaginoplastia. In aceasta situatie este necesara anestezia generala.
Vezi imagini pentru labioplastie :
Vezi galeria foto
Articole inrudite in blog: