image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Lifting nechirurgical cu fire resorbabile

Pana de curand singura modalitate de rezolvare a problemelor cauzate de laxitatea pielii de pe fata (cum ar fi obrajii cazuti si pielea care atarna in zona mandibulei) era liftingul facial chirurgical. Chiar daca procedeele neinvazive care trateaza suprafata pielii pot duce la o imbunatatire a calitatii acesteia, odata ce excesul de piele a aparut, doar bisturiul il putea indeparta cu adevarat. Substantele injectabile cum ar fi acidul hialuronic si toxina botulinica pot ajuta pe perioada indelungata si amana necesitatea efectuarii liftingului facial pentru multi pacienti dar vine un moment cand botoxul nu mai are efect si volumele de acid hialuronic necesare umplerii si ridicarii tesuturilor ar fi foarte mari; in aceasta situatie nu trebuie uitat faptul ca desi toata lumea isi doreste sa arate mai bine, nu toti suntem gata sa trecem printr-o operatie pentru asta

. Daca va aflati in aceasta situatie veti fi multumiti sa aflati ca a aparut un tratament minim invaziv care face trecerea intre tratamentele injectabile pentru intinerire faciala si liftingul facial chirurgical: liftingul facial cu fire resorbabile.

Ce este liftingul cu fire?

Liftingul cu fire este o procedura prin care se obtine ridicarea tesuturilor de la nivelul fetei si fixarea acestora in pozitia in care au fost in tinerete folosind fire de sutura din materiale resorbabile. In loc de indepartarea chirurgicala a excesului de piele, liftingul cu fire ofera repozitionarea tesuturilor dar si compactarea acestora datorita faptului ca firele provoaca o reactie de vindecare a tesuturilor, cu sintetiza unor cantitati mari de colagen in jurul firelor. Acest proces de stimulare a producerii de colagen este cheia eficacitatii tratamentului, datorita rolului esential al colagenului in procesul de imbatranire. Fara acest proces de reparare tisulara, liftingul nu ar fi stabil dat fiind ca nu exista nicio varianta de a impiedica efectul gravitatiei si alunecarea in jos a tesuturilor, indiferent de metoda prin care au fost ridicate (o piele de calitate slaba se va lasa repede chiar si dupa un lifting chirurgical). Cresterea cantitatii de colagen din piele si repararea tisulara au puterea de a prelungi efectul liftingului si ofera rezultate cu aspect natural, care se imbunatatesc pe masura ce trece timpul daca stimularea repararii se face de cate ori este nevoie.
Colagenul impreuna cu factorii de crestere influenteaza masiv modul in care arata pielea noastra. In afara de faptul ca foloseste in vindecarea leziunilor pielii, colagenul are rolul de a ne mentine pielea rezistenta, groasa si supla. Pe masura ce imbatranim cantitatea de colagen pe care o producem scade si pielea isi pierde din volum (la 70 ani avem pielea mai subtire cu aproximativ 80% fata de cum era in tinerete). Aceasta pierdere de volum duce la aparitia ridurilor si a aspectului flasc al pielii. Pe masura ce pielea devine mai subtire si mai inelastica isi pierde capacitatea de suport pentru tesuturile de sub ea, se lasa si apare excesul de piele. Aducand un aport suplimentar de colagen cand semnele de laxitate cutanata sunt la inceput, vom reduce aspectul ptozat si vom imbunatati calitatea pielii prin cresterea grosimi acesteia si a gradului de hidratare. Efectul de lifting este vizibil imediat si in lunile urmatoare se va constata cresterea fermitatii pielii si a tonusului acesteia. Cu alte cuvinte, obtinem o intinerire progresiva a tesuturilor datorita raspunsului organismului care va produce colagen nou ca reactie la prezenta firelor de sutura.

Care sunt avantajele liftingului cu fire fata de liftingul facial chirurgical?

Pentru multi pacienti cel mai important avantaj al liftingului cu fire fata de cel chirurgical este perioada mult mai scurta de recuperare. Pentru efectuarea unui lifting chirurgical este necesara obligatoriu anestezia generala (lucru de multe ori riscant pentru persoanele in varsta) apoi trebuie luata in calcul internarea, asistenta medicala permanenta pentru cateva zile si perioada de recuperare in care este necesara evitarea contactelor sociale pentru minim 2-3 saptamani.
Recuperarea dupa liftingul cu fire este incomparabil mai usoara. Anestezia va fi intotdeauna locala ceea ce inseamna ca nu exista perioade de internare sau in care pacientul nu se poate descurca singur. Vor exista probabil mici echimoze, edem si dureri usoare dar nu mai mult de cateva zile. Un tratament antiinflamator si antihistaminic reduce disconfortul si va face sa nu fie necesara retragerea din activitatile cotidiene.
In privinta efectelor, cele doua tipuri de lifting obtin rezultate diferite. Liftingul cu fire va oferi intotdeauna un aspect natural, subtil iar pacientul va semana mereu cu el insusi deoarece se vor pastra caracteristicile fetei respective. Liftingul chirurgical chiar si efectuat de chirurgi cu inalta specializare modifica aspectul fetei si de multe ori persoanele respective sunt complet schimbate. Avand in vedere aceste particularitati, liftingul cu fire este metoda cea mai potrivita persoanelor care doresc efecte vizibile, cu aspect natural si care au cariere sau stil de viata care nu le permite intreruperea activitatii pentru saptamani.