image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Corectie mameloane si areola

corectie mameloane si areola

Corectie mameloane si areola

Corectie mameloane si areola este o operatie estetica adresata pacientelor care prezinta una dintre problemele de mai jos:
  • mameloane prea lungi/mari
  • mameloane invaginate
  • areole de dimensiuni prea mari
  • asimetrii ale areolelor.

Hipertrofia mamelonara

Uneori este genetica dar este posibil sa apara in cursul vietii in urma alaptatului. Tratamentul este chirurgical si consta in scurtarea si remodelarea mamelonului. Nu necesita internare si se realizeaza sub anestezie locala. Recuperarea postoperatorie este foarte usoara, vindecarea obtinandu-se in aproximativ 10-14 zile.

Mameloanele invaginate

Sunt mameloanele care in loc sa iasa in relief in fata areolei, au tendinta sa se scufunde sub nivelul acesteia. Fenomenul apare datorita faptului ca ductele galactofore (canaliculele care duc laptele din profunzimea glandei mamare la suprafata mamelonului) sunt scurte si tractioneaza mamelonul in interior. Aspectul pate fi prezent permanent sau doar uneori, la ambii sani sau numai unilateral. Femeile care prezinta mameloane invaginate pot fi deranjate de aspectul estetic al acestora sau de faptul ca nu pot alapta cu usurinta. Pentru pacientele care doresc amelioararea alaptatului se recomanda tratamentul conservator cu masaj, piercing, utilizarea de dispozitive care creaza vid la nivelul mamelonului si stimuleaza protruzionarea acestuia. In cazul in care aspectul estetic este deranjant, prin sectionarea ductelor mai scurte de la nivelul mamelonului se obtine pozitionarea corecta a acestuia. Metoda nu are rezultate foarte bune in cazul in care se doreste mentinerea capacitatii de a alapta deoarece indiferent de metoda chirurgicala utilizata, ductele galactofore scurte trebuie sectionate, producand obstacole in evacuarea laptelui. Interventia se realizeaza sub anestezie locala si nu necesita internare. Vindecarea se obtine in 10-14 zile si nu presupune limitarea activitatilor obisnuite. -

Asimetriile areolelor

Pot sa fie prezente de la nastere, sa apara la pubertate sau sa apara dupa sarcina si alaptare. Sunt aspecte estetice care se corecteaza cu usurinta, prin excizia unei fasii de piele din jurul areolei cu dimensiunea mai mare. In cazul in care este necesar, se poate realiza si o ridicare a areolelor cazute (maxim 2cm) pentru un aspect cat mai simetric. Reducerea diametrului areolelor este o interventie chirurgicala estetica efectuata cu scopul de a micsora areolele largite in urma alaptatului sau areolele foarte mari constitutional (la femeile cu sani mari sau la cele cu sani tubulari). Se realizeaza prin excizia excesului de piele pigmentata de la periferia areolelor. In functie de modul in care se realizeaza excizia si de latimea fasiei de piele excizate se poate realiza un lifting al areolelor si chiar al sanului in ansamblu (la sanii mici, cu exces moderat de piele). In cazul sanilor mici rezultatele se mentin foarte bine dar in cazul sanilor mari areolele au tendinta sa revina la dimensiunile initiale datorita greutatii sanilor. Recuperarea postoperatorie (vindecarea cicatricilor dupa interventia de corectie mameloane si areola ) dureaza aproximativ 2 saptamani si nu pune probleme deosebite.