image
Medic specialist chirurgie estetica
Recent Posts
Search

Blog

Implanturile mamare – definitive sau nu?

Scopul interventiei chirurgicale de marire a sanilor este acela de a obtine un bust cu dimensiunile dorite in urma unei singure operatii. Chiar daca rezultatul se obtine intr-o singura etapa operatorie, pentru mentinerea lui pe tot parcursul vietii va fi necesara cel putin o alta interventie chirurgicala cu schimbarea implanturilor mamare in urmatorii ani.

Motivele pentru care este necesara reinterventia chirurgicala pot fi diferite:

  • Contractura capsulara– capsula este un tesut fibros care se formeaza in jurul implantului mamar ca reactie a organismului la prezenta corpului strain reprezentat de implant. In unele cazuri aceasta capsula se poate strange in jurul implantului producand durere si deformarea sanului. Singurul tratament eficace este cel chirurgical cu inlaturarea capsulei si schimbarea implantului.

 

  • Dezumflarea implanturilor (cele cu ser fiziologic) sau ruperea peretelui implantului de silicon. Aceste fenomene nu sunt frecvente datorita faptului ca in ultimii ani calitatea implanturilor de silicon disponibile pe piata a crescut constant, mergand pana acolo incat in prezent  producatorii de implanturi de calitate garanteaza pe viata implanturile mamare. Chiar si asa exista totusi posibilitatea ca implanturile sa se rupa, riscul crescand odata cu trecerea anilor de la efectuarea operatiei de marire a sanilor.

 

  • Aparitia unui grad de ptoza a sanilor, fenomen datorat imbatranirii naturale a tesuturilor si pierderii elasticitatii pielii. Cand augmentarea mamara a fost facuta cu implanturi cu volume mari, lasarea sanilor se produce rapid dupa operatie datorita greutatii suplimentare aduse de implanturi; acest lucru poate fi influentat negativ suplimentar de curele de slabire, fumat sau sarcinile si alaptarea dupa marirea sanilor. Ca regula generala, implanturile mari cauzeaza subtierea tesuturilor sub care sunt introduse si fac pielea sa se lase rapid iar acesti factori duc la vizibilitatea marginilor implanturilor sau la fenomenul de rippling (cute ale pielii formate de obicei la polul superior al sanilor sau intre sani, in zona unde tesutul glandular este atat de subtiat incat implanturile stau aproape direct sub piele). Este foarte importanta alegerea corecta a dimensiunilor protezelor mamare deoarece implanturile prea mari sunt responsabile pentru aproximativ 40% din reinterventiile pentru complicatii dupa marirea sanilor.

 

  • Pacientele pot fi nesatisfacute cu dimensiunile obtinute ( sani prea mari sau prea mici fata de volumul considerat ideal de catre pacienta)

 

  • Complicatiile interventiei initiale au produs un aspect inestetic al sanilor (asimetrii, implanturi situate prea sus sau prea jos, prea departate sau dimpotriva, prea apropiate si determinand unirea celor doi sani pe linia mediana).

 

Indiferent care este motivul pentru care alegeti sa faceti o reinterventie dupa marirea sanilor este esential sa va consultati cu chirurgul plastician. Discutati despre ce anume va place si ce ati dori sa schimbati la rezultatul pe care l-ati obtinut (forma, dimensiune, simetrie, etc). Doar dupa ce medicul va va face masuratorile toracelui si a sanilor si va evalua calitatea pielii si a glandei mamare va va putea spune daca dorintele dumneavoastra pot fi indeplinite sau nu.

De multe ori cand se opteaza pentru schimbarea volumului implanturilor acest lucru este perfect realizabil folosind incizia initiala si nu se vor produce cicatrici noi. Totusi exista si situatii in care sanii sunt lasati sau pacienta alege sa schimbe implanturile cu unele mai mici. In acest caz vor fi necesare tehnici de mastopexie pentru eliminarea pielii in plus si ridicarea sanilor dar, din pacate, liftingul sanilor va produce noi cicatrici. De asemenea, daca la prima interventie implanturile au fost plasate sub glanda mamara, este indicat sa fie schimbate submuscular pentru obtinerea unei acoperiri mai bune.

In ceea ce priveste volumul implanturilor, majoritatea pacientelor ar prefera sa aleaga un volum mai mare pentru a doua interventie. Acest lucru este uneori posibil dar trebuie respectate dimensiunile toracelui pentru ca sanii sa nu depaseasca linia axilara si sa incomodeze miscarile bratelor. Daca pacienta insista pentru obtinerea maximului posibil, folosirea implanturilor cu proiectie inalta poate fi o alternativa, dimensiunile bazei implanturilor ramananad aceleasi. Sanul obtinut avand proiectie mai mare fata de torace pare mai voluminos desi implanturile folosite nu sunt mult mai mari.

In cazul in care la prima interventie implanturile au fost plasate sub muschiul pectoral, odata cu trecerea timpului este posibil ca implantul sa ramana asezat sus (fiind tinut de muschi) iar sanul sa se lase si sa atarne in fata implantului. In aceste cazuri variantele de discutat sunt un lifting mamar pentru ridicarea sanului si pastrarea implanturilor in pozitia in care se afla sau schimbarea pozitiei implantului cu sau fara lifting mamar in functie de gradul de ptoza a sanului.

Indiferent care este motivul pentru care alegeti sa faceti operatia de schimbare a implanturilor mamare trebuie sa stiti ca aceasta interventie are riscuri si pot apare complicatii exact la fel ca la prima interventie. Sunt riscuri obisnuite pentru orice tip de operatie dar exista si riscuri specifice maririi de sani sau liftingului mamar.

Asigurati-va ca primiti toate informatiile necesare inainte sa luati o decizie si incercati sa judecati intelept: dat fiind ca de-a lungul vietii tesuturile se modifica si imbatranesc este sigur ca veti mai avea nevoie de alte interventii pentru mentinerea rezultatului operatiei de marire a sanilor. Chiar daca va doriti ca sanii obtinuti sa fi fost mai mari, nu cresteti singura numarul acestor reinterventii daca rezultatul primei operatii este frumos si proportional cu toracele dumneavoastra. Tesuturile cicatriceale nu raspund atat de bine la alte interventii si cu cat se vor face mai putine operatii cu atat sunt sanse ca rezultatele sa arate mai bine si sa se mentina mai mult. Veti avea ocazia sa alegeti implanturi mai mari in momentul in care vor exista si alte motive pentru care s-ar impune o alta operatie

 

Leave a Reply