image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Blog

Implanturile mamare – definitive sau nu?

Scopul interventiei chirurgicale de marire a sanilor este acela de a obtine un bust cu dimensiunile dorite in urma unei singure operatii. Chiar daca rezultatul se obtine intr-o singura etapa operatorie, pentru mentinerea lui pe tot parcursul vietii va fi necesara cel putin o alta interventie chirurgicala cu schimbarea implanturilor mamare in urmatorii ani.

Motivele pentru care este necesara reinterventia chirurgicala pot fi diferite:

  • Contractura capsulara – capsula este un tesut fibros care se formeaza in jurul implantului mamar ca reactie a organismului la prezenta corpului strain reprezentat de implant. In unele cazuri aceasta capsula se poate strange in jurul implantului producand durere si deformarea sanului. Singurul tratament eficace este cel chirurgical cu inlaturarea capsulei si schimbarea implantului.

 

  • Dezumflarea implanturilor mamare (cele cu ser fiziologic) sau ruperea peretelui implantului de silicon. Aceste fenomene nu sunt frecvente datorita faptului ca in ultimii ani calitatea implanturilor de silicon disponibile pe piata a crescut constant, mergand pana acolo incat in prezent  producatorii de implanturi de calitate garanteaza pe viata implanturile mamare. Chiar si asa exista totusi posibilitatea ca implanturile sa se rupa, riscul crescand odata cu trecerea anilor de la efectuarea operatiei de marire a sanilor.

 

  • Aparitia unui grad de ptoza a sanilor, fenomen datorat imbatranirii naturale a tesuturilor si pierderii elasticitatii pielii. Cand augmentarea mamara a fost facuta cu implanturi cu volume mari, lasarea sanilor se produce rapid dupa operatie datorita greutatii suplimentare aduse de implanturi; acest lucru poate fi influentat negativ suplimentar de curele de slabire, fumat sau sarcinile si alaptarea dupa marirea sanilor. Ca regula generala, implanturile mari cauzeaza subtierea tesuturilor sub care sunt introduse si fac pielea sa se lase rapid iar acesti factori duc la vizibilitatea marginilor implanturilor sau la fenomenul de rippling (cute ale pielii formate de obicei la polul superior al sanilor sau intre sani, in zona unde tesutul glandular este atat de subtiat incat implanturile stau aproape direct sub piele). Este foarte importanta alegerea corecta a dimensiunilor protezelor mamare deoarece implanturile prea mari sunt responsabile pentru aproximativ 40% din reinterventiile pentru complicatii dupa marirea sanilor.

 

  • Pacientele pot fi nesatisfacute cu dimensiunile obtinute ( sani prea mari sau prea mici fata de volumul considerat ideal de catre pacienta)

 

  • Complicatiile interventiei initiale au produs un aspect inestetic al sanilor (asimetrii, implanturi situate prea sus sau prea jos, prea departate sau dimpotriva, prea apropiate si determinand unirea celor doi sani pe linia mediana).

Implanturile mamare

Indiferent care este motivul pentru care alegeti sa faceti o reinterventie dupa marirea sanilor este esential sa va consultati cu chirurgul plastician. Discutati despre ce anume va place si ce ati dori sa schimbati la rezultatul pe care l-ati obtinut (forma, dimensiune, simetrie, etc). Doar dupa ce medicul va va face masuratorile toracelui si a sanilor si va evalua calitatea pielii si a glandei mamare va va putea spune daca dorintele dumneavoastra pot fi indeplinite sau nu.

De multe ori cand se opteaza pentru schimbarea volumului implanturilor acest lucru este perfect realizabil folosind incizia initiala si nu se vor produce cicatrici noi. Totusi exista si situatii in care sanii sunt lasati sau pacienta alege sa schimbe implanturile cu unele mai mici. In acest caz vor fi necesare tehnici de mastopexie pentru eliminarea pielii in plus si ridicarea sanilor dar, din pacate, liftingul sanilor va produce noi cicatrici. De asemenea, daca la prima interventie implanturile au fost plasate sub glanda mamara, este indicat sa fie schimbate submuscular pentru obtinerea unei acoperiri mai bune.

In ceea ce priveste volumul implanturilor, majoritatea pacientelor ar prefera sa aleaga un volum mai mare pentru a doua interventie. Acest lucru este uneori posibil dar trebuie respectate dimensiunile toracelui pentru ca sanii sa nu depaseasca linia axilara si sa incomodeze miscarile bratelor. Daca pacienta insista pentru obtinerea maximului posibil, folosirea implanturilor cu proiectie inalta poate fi o alternativa, dimensiunile bazei implanturilor ramananad aceleasi. Sanul obtinut avand proiectie mai mare fata de torace pare mai voluminos desi implanturile folosite nu sunt mult mai mari.

In cazul in care la prima interventie implanturile au fost plasate sub muschiul pectoral, odata cu trecerea timpului este posibil ca implantul sa ramana asezat sus (fiind tinut de muschi) iar sanul sa se lase si sa atarne in fata implantului. In aceste cazuri variantele de discutat sunt un lifting mamar pentru ridicarea sanului si pastrarea implanturilor in pozitia in care se afla sau schimbarea pozitiei implantului cu sau fara lifting mamar in functie de gradul de ptoza a sanului.

Indiferent care este motivul pentru care alegeti sa faceti operatia de schimbare a implanturilor mamare trebuie sa stiti ca aceasta interventie are riscuri si pot apare complicatii exact la fel ca la prima interventie. Sunt riscuri obisnuite pentru orice tip de operatie dar exista si riscuri specifice maririi de sani sau liftingului mamar.

Asigurati-va ca primiti toate informatiile necesare inainte sa luati o decizie si incercati sa judecati intelept: dat fiind ca de-a lungul vietii tesuturile se modifica si imbatranesc este sigur ca veti mai avea nevoie de alte interventii pentru mentinerea rezultatului operatiei de marire a sanilor. Chiar daca va doriti ca sanii obtinuti sa fi fost mai mari, nu cresteti singura numarul acestor reinterventii daca rezultatul primei operatii este frumos si proportional cu toracele dumneavoastra. Tesuturile cicatriceale nu raspund atat de bine la alte interventii si cu cat se vor face mai putine operatii cu atat sunt sanse ca rezultatele sa arate mai bine si sa se mentina mai mult. Veti avea ocazia sa alegeti implanturi mai mari in momentul in care vor exista si alte motive pentru care s-ar impune o alta operatie ( implanturile mamare )

 

15 Comments

  • burlui natalia

    as dori doar sa stiu daca sunt definitive implanturile si cate consultari necesit deoarece nu sunt bucuresti,sunt din judetul caras-severin!va multumesc!scuzati-mi insistenta!

    august 23, 2010 at 3:17 pm
    • Dr. Angela Petre

      Buna seara din nou,

      implanturile au ca scop marirea definitiva a feselor si, cel putin teoretic, nu se schimba dupa un anumit numar de ani. Totusi, nimic nu este definitiv in cursul vietii noastre, asa ca este posibil sa trebuiasca schimbate datorita dezvoltarii unui grad de contractura capsulara (comportament imposibil de prevazut).
      Rata de aparitie a contracturii capsulare la implanturile fesiere este mai mica decat in cazul celor mamare, dar exista si va trebui sa tineti seama de acest lucru.
      Legat de numarul de consulturi, pot sa va spun ca ma stradui sa tin cont de cerintele pacientilor din afara Bucurestiului si sa limitez pe cat posibil timpul pe care acestia il vor petrece departe de casa.
      Exista un consult cu 2-3 zile inainte de operatie, cand veti veni cu o lista de investigatii deja efectuate (primiti lista pe mail) si vom discuta toate detaliile legate de interventie.
      In ziua interventiei si noaptea urmatoare veti ramane in clinica, eventual inca o zi daca se va impune si nu aveti unde sa stati in Bucuresti. La 24-48 ore dupa operatie se scot tuburile de dren si veti putea pleca din Bucuresti daca totul este OK.
      Nu veti avea fire se scos iar urmatorul consult ar fi la 3 saptamani postoperator.
      Mai sunt destule detalii pe care ar mai trebui sa vi le dau dar voi face asta in momentul in care ne vom vedea personal.

      Toate cele bune si daca doriti sa va raspund in privat, scrieti-mi pe adresa de e-mail [email protected].

      Dr. Angela Petre

      august 23, 2010 at 4:59 am
      • burlui natalia

        Multumesc mult pentru raspuns!Problema e ca sunt mai slabuta si nu prea vad sa am surplusuri de aceea am vrut sa stiu!implanturile cu silicon trebuie schimbate sau sunt definitive?as putea sa va scriu pe alta adresa sa nu va deranjez aici tot timpul ?va multumesc

        august 24, 2010 at 5:05 pm
      • burlui natalia

        Stimata Doamna Dr.Angela
        As fi interesata de interventia chirurgicala „implante fesiere”.As dori sa stiu un pret aproximativ.Va multumesc!

        august 24, 2010 at 5:06 pm
        • Dr. Angela Petre

          Buna seara,
          pretul pentru interventia chirurgicala de marire a feselor cu implante de silicon este de 3000 Euro.
          In cazul in care va tenteaza varianta mai naturala, de marire prin transfer de grasime proprie (sigur, pentru asta trebuie sa aveti niste depozite adipoase de unde sa se poata recolta grasimea necesara), tarifele variaza intre 2000-2500 Euro, in functie de cantitatea de grasime de transferat.

          Cu stima,
          Dr. Angela Petre

          august 26, 2010 at 5:08 pm
      • Ioana

        Buna as dori sa va scriu in privat daca se poate. Come as putea da de dumneavoastra

        ianuarie 28, 2022 at 8:36 am
  • corches eunice

    Multumesc!Implanturile sunt definitive?deci exista diferite tipuri de implanturi?va multumesc!

    august 24, 2010 at 3:17 pm
    • Dr. Angela Petre

      Protezele au garantie pe viata (in sensul ca nu se rup, nu se deformeaza, nu pierd silicon, etc) dar asta nu inseamna ca nu va mai fi nevoie sa le schimbati vreodata. Vor exista cu siguranta modificari ale sanilor in momentul unei sarcini sau daca veti alapta, pielea se va mai lasa in timp datorita variatiilor de greutate sau din cauza varstei. In aceste cazuri aspectul sanilor se poate corecta fie prin inlocuirea implanturilor, fie prin scoaterea excesului de piele.
      Referitor la cea de-a doua intrebare, raspunsul este da, exista mai multe tipuri de proteze (producatori diferiti, forme diferite, consistente diferite la palpare, etc). Nu va ingrijorati din cauza acestor detalii deoarece va vor fi explicate in cadrul consultatiei iar decizia o veti lua in perfecta cunostinta de cauza.

      Toate cele bune,
      Dr. Angela Petre

      august 24, 2010 at 10:58 pm
  • Mada

    Buna seara,
    Imi doresc foarte mult, si de foarte mult timp, sa stiu cum s-ar putea rezolva o malformatie congenitala la nivelul sanilor (si anume, „tubular breast” intrucat nu gasesc informatii pe pagini din Romania). Sanii sunt mici, foarte departati si, cel mai grav, aureola este foarte mare, si din aceasta cauza sanul arata de parca atarna( forma asemanatoare unui carlig indreptat in jos). Ceea ce ma intereseaza ar fi o solutie care sa nu includa folosirea de implanturi, cum ar fi transferul de grasime, micsoararea aureolei sau orice altceva. As aprecia enorm daca ati putea sa-mi oferiti informatii despre alte alternative( care exclud implanturile).

    Va multumesc.

    iunie 19, 2012 at 2:12 pm
    • Dr. Angela Petre

      Buna ziua,
      Exista metode de corectie care nu includ implanturile desi in majoritatea cazurilor implanturile sunt de foarte mare ajutor si nu doar pentru marirea sanilor ci si pentru corectia formei acestora.
      Acest tip de malformatie se poate prezenta sub mai multe forme dar aproape toate cazurile au areole de mari dimensiuni, glanda mamara cantonata aproape exclusiv in spatele areolelor si uneori atarnand impreuna cu acestea, santul de sub sani este foarte sus situat, parand ca polul inferior al sanului este atrofiat sau lipsa, asimetrii variate de forma si/sau volum.
      Ca metoda de corectare a lipsei polului inferior se poate folosi transferul de grasime proprie in una sau mai multe etape sau redistributia glandei mamare din spatele areolei inspre polul inferior al sanului. In orice caz, acest transfer de grasime nu ofera un volum mare sanului ci doar ii corecteaza forma; daca se doreste un volum mai mare nu exista alta metoda in afara implanturilor.
      Corectia areolelor se face prin excizia unei fasii din periferia acestora, asezarea intr-o pozitie corespunzatoare noii forme a sanului si sutura cu un fir care impiedica largirea areolelor ulterior.

      Pentru evaluarea situatiei particulare a fiecarui pacient si stabilirea metodelor terapeutice indicate este nevoie de un consult.

      Cu stima,
      dr. Angela Petre
      chirurg plastic
      tel. 0723240613

      iunie 19, 2012 at 12:56 pm
  • Alina Stn

    Buna ziua, dna doctor! De la varsta pubertatii ma confrunt cu o anomalie la nivelul sanilor, iar pe parcurs, am cautat pe internet poze similare cu sanii mei si am observat ca am sani tubulari. Mi-as dori foarte mult sa pot modifica acest aspect neplacut si in primul rand as vrea sa stiu daca se poate corecta acest defect fara sa mi se introduca implant mamar si in al doi-lea rand as dori sa stiu cat ar costa o astfel de procedura. Va multumesc.

    mai 16, 2017 at 12:13 pm
    • Dr. Angela Petre

      Buna seara,

      Sanii tubulari se pot prezenta in foarte multe feluri, asimetriile sunt regula si pentru a va prezenta un plan terapeutic am nevoie sa va vad. In general daca sanul are un volum rezonabil se poate incerca redistribuirea acestui volum si simetrizarea sanilor plus corectia formei si dimensiunii areolelor; se poate face si transfer de grasime proprie petru rotunjirea sanului si adaugarea de volum in zona santului de sub sani. Implanturile de silicon sunt un ajutor foarte bun in unele cazuri dar exista si situatii in care lucrurile se pot ameliora fara implanturi. Pentru stabilirea costului unei asemenea operatii trebuie obligatoriu facuta o consultatie; orientativ, tarifele incep de la 2000 Euro.

      Cu stima,

      dr. Angela Petre

      mai 16, 2017 at 4:56 am
  • Puscau

    O INterveNtie pe un Implant mamar existent implica acelasi timp de recuperare? Aceleasi dureri?

    octombrie 19, 2019 at 9:43 am
  • Andreea

    In cazul in care la prima interventie implanturile au fost plasate sub muschiul pectoral, odata cu trecerea timpului este posibil ca implantul sa ramana asezat sus (fiind tinut de muschi) iar sanul sa se lase si sa atarne in fata implantului. – eu sunt in cazul acesta la unul dintre sani, celalalt e peRfect…perioada postoperatorie dupa inTerventie implica aceleasi etape ca in cazul opeRatiei in sine?

    octombrie 19, 2019 at 9:46 am

Leave a Reply