image
Medic specialist chirurgie estetica
Articole recente
Search

Blog

interventia de marire a sanilor

Importanta varstei in interventia de marire a sanilor

Interventia de marire a sanilor in functie de varsta

Cand se discuta despre varsta si marirea de sani de obicei atentia se indreapta spre adolescentele care uneori prea devreme se gandesc la interventii chirurgicale pentru a adauga rotunjimi corpurilor lor. Totusi exista si o alta extrema a varstei la care femeile pot beneficia de marirea sanilor: femeile mature care aleg sa-si recapete forma si volumul sanilor prin interventii chirurgicale de lifting mamar si augmentare cu implanturi de silicon sau cele care din nefericire au trecut prin experienta pierderii unui san din cauza cancerului si doresc reconstructia mamara.

Exista multi factori care pot duce la lasarea sanilor printre care sarcinile si alaptatul, curele de slabire, pierderea elasticitatii pielii odata cu inaintarea in varsta; in plus, tot datorita apartenentei la acest segment de varsta exista multe femei care prezinta deja in antecedente interventii pentru diversi noduli, traumatisme, mastectomii. Femeile peste 45-50 ani sunt tot mai frecvent interesate sa-si imbunatateasca aspectul sanilor dar aceasta ridica intrebarea: “Sunt prea batrana pentru implanturi mamare? “

Pentru pacientele cu o stare generala de sanatate buna raspunsul este nu, nu sunteti prea batrana. Femeile de 50-60 si chiar 70 ani obtin rezultate frumoase la operatiile de ridicare a sanilor si marire a acestora si multe dintre cele care sufera mastectomii au indicatii de reconstructie cu implanturi. Interventiile au un rol pozitiv, le ajuta sa-si imbunatateasca increderea in sine si sa-si schimbe in bine o parte a corpului asupra carora pot avea un control foarte mic doar prin dieta sau exercitii fizice.

Este totusi foarte important ca asteptarile sa fie realiste: sanii vor avea o forma frumoasa si volumul dorit dar nu vor arata ca in adolescenta.

Pentru a stabili daca o pacienta este apta pentru operatia de marire a sanior este importanta sanatatea acesteia, nu varsta. Se fac investigatii si consulturi pentru a stabili daca nu exista probleme cardiace, respiratorii, renale, diabet zaharat necontrolat, infectii, probleme ale sistemului imun, etc. Este obligatorie mamografia bilaterala pentru documentarea riscului de cancer la sani. La pacientele care nu prezinta probleme ale sanilor in antecedente si nici in familie nu au rude cu cancer de san operatia nu afecteaza cu nimic urmarirea anuala pe care toate femeile peste 40 ani trebuie s-o faca pentru detectarea precoce a cancerului de san. In cazurile in care la pacientele care doresc marirea sanilor se detecteaza preoperator formatiuni care ridica suspiciunea de malignitate exista doua modalitati de abordare: urmarire oncologica a pacientei si decizia de a nu efectua interventia de chirurgie estetica sau excizia completa a zonei suspicionate (cu examen histopatologic) si refacerea conturului sanilor cu ajutorul implanturilor mamare si a tehnicilor de mastopexie.

Aceste precautii trebuiesc luate deoarece orice operatie lasa cicatrici care vor fi ulterior vizibile pe mamografii si vor ingreuna interpretarea acestora daca mamografiile oricum prezentau modificari inainte de operatia estetica. Prezenta implanturilor poate face uneori mai dificila efectuarea mamografiilor si medicul radiolog care realizeaza si interpreteaza rezultatul mamografiei trebuie sa fie informat asupra tipului de operatie practicat deoarece aceasta informatie poate fi uneori vitala in stabilirea unui diagnostic.

Leave a Reply